Turnul Eiffel – fabricat in Romania

Noi romanii am facut multe pentru lumea in care traim, doar ca Turnul Eiffel – Made in Resita este o gaselinita propagandistica si atat. Chiar si asa daca ar fi fost, sa nu uitam ca turnul din Paris a fost dat in folosinta in anul 1889, pe 31 martie. Din pacate la acea data, Resita facea parte din Imperiul Austro-ungar, infiintat in anul 1867 si destramat abia in anul 1918. Asadar, chiar si daca am tine cont de aceste lucruri si tot nu ne-am fi putut mandri ca noi romanii am construit turnul Eiffel. Chiar poza in care se vede cine a furnizat fierul supune totul: USINES DE POMPEY FOULD-DUPONT.

Turnul Eiffel – fabricat in Romania

Uzina de la Resita, cea care se sutine ca a fabricat parti din turnul Eiffel, a fost construita intre anii 1871 si 1873, deci cel putin in teorie ar fi putut fabrica acele piese din fier. Totusi exista si o legatura intre uzinele de la Resita si numele lui Gustave Eiffel, acela ca primul pod facut cu fier de aici a fost facut la Seghedin dupa planurile arhitectului francez. Iar aici se termina adevarul si porneste legenda. Cine a nascocit-o, cine nu tine cont macar de datele calendaristice si vrea sa puna Romania pe o harta unde nu-si are locul? Nu stiu, dar stiu ca trebuie sa fim mandri de realizarile de la Resita de dupa 1918, nu de cele de dinainte.

Exista zeci de mituri despre realizarile Romaniei si ale romanilor, cateodata ne laudam si cu chestii care sar in ochi, cum ar fi faptul ca Nikola Tesla a fost de fapt roman, pe numele sau Nicolae Draghici, nascut undeva prin Banat, luandu-si numele Tesla dupa unealta de dulgerit. Evident ca este o inventie, el fiind de fapt nascut in Croatia. Ar exista oarecum posibilitatea sa fie de fapt istro-roman, dar cred ca este doar o speculatie si oricum nu ar conta.

Pana si actorul Johnny Weissmüller s-a nascut tot in imperiul Austro-ungar, intr-un cartier din Timisoara, in anul 1904, pe data de 2 iunie. Dar noi romanii vrem ca totul sa fie romanesc, dacic si in cel mai nefericit caz, romanic. N-am inventat noi apa calda, desi avem multe cu care sa ne mandrim. Stiloul cu rezervor, insulina, cumva ne-am adus aportul la avionul cu reactie modern, poate si scaunul catapultabil si multe altele. Ajung, sa ne bucuram ca primul 10 din istoria gimnasticii a fost romanesc, noi am deschis drumul catre tabela de notare cu doua cifre semnificative, iar primul campion la tenis in clasamentul de azi a fost tot a unui roman, Ilie Nastase. Am deschis drumuri, am inventat lucruri utile, dar nu suntem in niciun caz „buricul” pamantului.

Concluzia mea? Din pacate nu romanii au construit turnul Eiffel si nici nu au contribuit la ridicarea sa, dar putem oricand sa mergem sa-l vizitam. Poate ca ar fi interesant sa stim ca celebra constructie din inima Parisului a fost vanduta fictiv de doua ori, de acelasi Victor Lustig ( sper sa nu-l facem si pe el roman, caci stim ca noi ne ocupam de fier vechi! ). DA, nu va vine sa credeti, dar acest austro-ungar a reusit sa pacaleasca pe de doua ori cu vanzarea turnului Eiffel.

News Reporter
Salut, sunt Teodora Prehorov, o rusoaica din Romania care scrie pe site-ul acesta pentru bani mărunți, pot scrie in romana si rusa, evident contra cost. Deci lasati mesaj daca doriti sa scriu pentru voi ( sunt content writer profesionist! )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *