Speranta de viata in Romania in 2024

Am mai scris pe tema asta, speranta de viata, varsta de pensionare si marimea pensiei. Iar asta nu e valabil doar in Romania, este un calcul pe care-l fac toate tarile. Ideea de la care se pleaca, este ca pe medie, statul sa iasa pe plus. Adica sa nu cheltuie bani cu batranii. In Romania speranta de viata abia daca trece de 72 de ani, in functie de gen – barbatii mai putin si femeile mai mult. Daca ai incepe sa muncesti la 20 de ani, pana la 65 ai cotiza in total maxim 45 de ani, deci ti-ai plati pensia pentru cel putin 11 ani ( daca ai primi echivalentul unui salariu ca pensie ).

Speranta de viata in Romania in 2024

Speranta de viata in Romania in 2024 este de 72,9 ani, asdar daca ai nesansa sa te stingi la varsta asta, ai platit degeaba CAS pentru patru ani. Concluzia? Daca esti chibzuit si ai venituri timp de 45 de ani, mai bine nu platesti contribuitia pentru pensie. Ar trebui sa traiesti minim 78 de ani ca sa-ti recuperezi „investitia” pentru batranete. Alta discutie este cu asigurarea medicala, recomand ca cel putin la depasirea varstei de 55 de ani sa fii asigurat. Daca esti pensionar, nu mai ai grija asta, indiferent cat traiesti, dar daca nu ai ajuns la pensie, adica nu ai acumulat minim 15 ani vechime, ai o problema.

Alta discutie este ca medicamente compensate nu inseamna gratis, poate te-ar ajuta o asigurare privata – dar aici inca nu am aflat daca e ok la boli cronice. Nici pensia privata nu stiu daca o primesti in cazul in care nu ai si o pensie „de stat”. Teoretic nu ar trebui sa fie legate, pentru ca ambele sunt contributive, am platit si deci ar trebui sa beneficiez de banii aia. Asdar cam singura solutie ar fi sa ai un site, care sa genereze venituri la nesfarsit. Daca ar fi cam 1000 de euro, ai fi oarecum protejat si la batranete. Numai ca in mod cert, un site ca al nostru nu aduce astfel de venituri. Nici macar 10% nu este garantat, asa ca cei mai multi dintre noi ar face bine sa se angajeze, pentru a avea o batranete fara griji ( e doar un fel de a spune, are bunica mea o vorba: trebuie sa ai multa sanatate ca sa fii bolnav in Romania! ).

News Reporter
Salut, sunt Teodora Prehorov, o rusoaica din Romania care scrie pe site-ul acesta pentru bani mărunți, pot scrie in romana si rusa, evident contra cost. Deci lasati mesaj daca doriti sa scriu pentru voi ( sunt content writer profesionist! )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *