Am scris recent despre cat de rentabil este sa-ti pui panouri fotovoltaice, iar lumea a inceput sa discute despre invertoare, ce sunt cele hybrid si cu ce se deosebesc de cele off grid. Altii cred ca poti avea un sistem hybrid care nu injecteaza in retea, eu m-am documentat pentru voi si am inteles cam asa: invertoarele hybrid se pot seta in mod off grid, deci vor accepta alimentarea din panouri, din baterii si evident din retea. Dar ce se intmapla cand consumul casei este mai mare decat puterea invertorului? Ei bine, aici ar trebui sa alegem una din cele doua posibilitati: fie comutam automat doar pe retea, fie ne luam un invertor care permite sa treaca prin el mai multa energie decat puterea sa ( tot caut cum se numeste =”overloading”? ). Daca nu avem o astfel de functie, invertorul va intra in protectie.
Diferenta dintre invertoarele hybrid si invertoarele off grid
Tot am cautat sa vad cum se rezolva problema cu depasirea consumului casnic fata de puterea invertorului, dar inca nu am gasit ( dar sper sa reusesc pana la finalizarea articolului ). Aceasta prolema este una ce trebuie rezolvata ianinte de ati instala un sistem fotovoltaic, de preferat este sa-ti iei un invertor cu cel putin 25% mai mare decat puterea maxima estimata a fi consumata. Montarea unui ATS (Manager de retea) poate face un lucru important, cand nu va ajunge curentul de la panouri, trece automat pe reteaua electrica si invers.
Oricum ar fi, sfatul meu este sa va montati un invertor de 6 Kw in loc de 5 Kw si ati scapat de probleme. La fel am inteles ca unii recomanda sa puneti mai multe panouri decat e nevoie, pentru a avea un randament mai bun al sistemului instalat. Adica ati avea un randament mai bun al investitiei, avand evident mai multa energie in perioadele mai slabe. Voi face cateva filmari imediat ce instalam sistemul nostru fotovoltaic, ca sa va fie mai clar despre ce am vorbit aici. Intre timp ma mai documentez si eu, pentru ca nu sunt cine stie ce expert in instalatii fotovoltaice, doar un simplu inginer electronist, pasionat de energie regenerabila.