Cum ma inregistrez pe eFactura?

Incepand cu 1 ianuarie 2024, domnul Ciolacu a decis ca va scapa de evaziunea fiscala si veniturile la buget se vor dubla sau tripla ( e sarcasm, evident! ) prin introducerea obligativitatii utilizarii eFactura in relatia B2B – adica intre firme. Daca ma iau dupa anumite descrieri a functionarii acestui sistem, pe care-l vedeti in poza de mai sus, furnizorul emite o factura catre sistemul ANAF, acesta verifica ceva – nu stiu ce, dar banuiesc ca anumite campuri vor fi obligatorii ( gen cont bancar, etc. ), sitemul lor o trimite la client (cum? prin email, in sistemul contabil conectat la eFactura sau cum ?) iar acesta la randul sau o plateste.

Cum ma inregistrez pe eFactura?

Fara sa banui cum va functiona asta, o sa vad cand emit eu prima factura pe 2024, adica in cateva zile, sa treaca sarbatoruile si sa se intoarca toti contabilii de la ski, apoi o sa comentez. In mod normal se emitea o factura proforma, clientul platea si apoi faceai factura si probabil ofereai serviciile. Acum inteleg ca trimiti prin eFactura ce ai de incasat, ANAF-ul trimite ceva clientului si el daca nu plateste, tu ce faci? Stornezi factura? O plateste statul? Nu mai zic de evenimente ce se deruleaza la final de luna, dar in fine.

O intrebare sta pe buzele tuturor celor care au PFA, au nevoie de una sau de doua semnaturi electronice, una pe CNP si una pe CUI? Care-i logica in traba asta, daca pana acum plateai din SPV taxele si impozitele locale ( ca la ANAF-ul de domiciliu se duce si impozitul pe venit si sanatatea si evident pensia ). Banuiesc ca ajunge o singura semnatura, doar ca trebuie autorizata pe CUI cea pe care o ai deja pe PF ( CNP ). Altfel e o obligatie de a cheltui bani inutil ( nu ca asta ar fi singura pusa la cale de guvern – nu mai zic Ciolacu, desi el e cel cu ideile stralucite, fiind absolvent de drept – Facultatea de Drept ).

Absurditati am mai vazut, recent un cititor speriat de eFactura lor, dar mai ales de taxele mari pentru zero venit – gen 2000 de lei pe an la sanatate, si-a inchis PFA-ul, sau ma rog, a incercat, pentru ca l-au pus sa-si predea autorizatia de traducator! Altcineva sustine ca a patit la fel in concediul de maternitate. Asa-i la noi, ca la nimenea. Important e sa nu te dezvolti, dar sa dai niste bani la buget. Sa-si mai creasca ei salariile – dar in schimb va creste si deficitul bugetar, sa se exchilibreze putin ( iarasi sarcasm ). Altii zic ca de fapt e vorba de PFI si PFA, sau II ( intreprindere individuala ), cert este ca pierzi timp si bani de pomana, pentru niste lucruri simple si care n-ar trebui sa conteze.

De ce sa nu ai o lipita de venit la PFA, sa zicem 3000 de euro pe luna, dupa care sa te oblige sa-ti faci SRL, etc. Sa-i lase in pacve pe astia amarati, care numai de semnaturi electronice nu mai au grija, eFacturi si alte minunatii din astea. Sau ma rog, na macar 1000 de euro venit net, ca asta e mai putin decat minimul pe economie din tarile mai rasarite din vest.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *