De ce înregistrează contorul energia produsa de panouri

O problema des intalnita este aceea in care contorul înregistrează energia produsa de panouriile fotovoltaice. Iar asta se intampla in cazul celor care nu vor sa fie prosumatori, deci care nu injecteaza energie in retea. Evident ca instalarea unui sistem off grid vine cu dezavantaje, ramai in pana de curent atunci cand nu reusesti sa produci cat consumi. Pentru asta s-au inventat aceste invertoare hybride, care pot incarca bateriile cu surplusul de energie si o pot folosi cand nu le ajunge productia solara. Anul acesta sper sa-mi montez si eu primul sistem cu panouri solare si sa vad daca am investit cu cap sau nu o sa-mi recuperez banii niciodata.

De ce înregistrează contorul energia produsa de panouri

In mod normal un invertor hibrid off grid trece automat pe retea atunci cand nu produce suficienta energie pentru a alimenta, iar din schema de montaj se vede ca el gestioneaza alimentarea cu energie a casei, iar daca evident nu injecteaza in retea, el este practic un consumator casnic. Specialitii spun ca ar trebui sa avem 2 sau 3 sigurante, care sa izoleze invertorul in asa fel incat sa nu permita in niciun fel contorizarea energiei produse. Practic avem 3 surse de alimentare a casei prin invertor: panouri solare, baterii si evident reteaua electrica. Totusi ar trebui sa mai stim ceva: daca ai un invertor de 5,5 Kw ( cele mai frecvente azi! ), el va trebui setat pe „overload”, adica sa ofere mai mult decat este puterea lui.

Problemele apar insa 100% la invertoarele on grid, atunci cand nu sunt schimbate contoarele de la furnizor. Nu mai zic de cei care sunt prosumatiri si nu au montate contoare bidirectionale, iar la final de luna se trezesc ca au de plata mai mult decat atunci cand nu aveau panouri pe casa.

Indiferent de situatie este cel mai important sa aveti invertorul setat ca sa puteti consuma din retea mai mult de 5 Kw ( in cazul dat mai sus ), caci ati fi limitati la consum. Evident ca asta este pe ora, dar nu este chiar greu de ajuns aici cand merge boilerul, masina de spalat si nu stiu ce alt electrocasnic ce consuma mai mult curent. Montarea unei sigurante WiFi este recomandata de toti specialistii, nu este scumpa si in plus iti ofera si in plus poti contoriza si tu ce se intampla cu consumul tau. Daca pui doua sigurante, una pe intrare si una pe iesie, ai o imagine mai completa a consumului de energie, poti compara cu ce indica contorul de la furnizor, etc.

News Reporter
Salut, sunt Teodora Prehorov, o rusoaica din Romania care scrie pe site-ul acesta pentru bani mărunți, pot scrie in romana si rusa, evident contra cost. Deci lasati mesaj daca doriti sa scriu pentru voi ( sunt content writer profesionist! )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *