Modalitati incalziere ieftine

Azi cand criza energetica e deja la usa noastra, toata lumea cauta modalitati de incalzire ieftine, eu am optat pentru panouri solare plus semineu pe lemne, dar ma gandesc si la o centrala electrica. Am instalate panouri fotovoltaice de 9 kw, baterii tot de 9 kw si ma gandesc cum sa ies mai ieftin cu incalzirea. Asta in ideea ca deja am investit undeva la 14.000 de euro! Multi ar zice ca mai bine dadeam banii astia pe gaz cativa ani buni, eu sper sa amortizez investitia in maxim 10 ani. Numai bine sa ies la pensie, apoi sa fu pe zero – vorba vine. Stau in Ungaria momentan, iar aici nu poti fi prosumator in termen rezonabil, asa ca trebuie sa ma descurc cu un sistem hibrid off grid.

Modalitati incalziere ieftine : 2022 – 2023

Problema panourilor fotovoltaice off grid: iarna ar trebui puse la 60° pentru randament maxim, iar daca tii cont ca nu ai unde consuma productia de vara, poate e cea mai buna solutie. Acum ca ai curent, cum poti sa-l folosesti pentru a te incalzi. Randament maxim ai de la o pompa de caldura, cu doar 4 – 5 kw poti incalzi o casa de 100 mp. Problema este investitia, iar varianta unei pompe aer – apa cere o camera tehnica. Se pare a pana la urma debaraua mea se va transforma in asa ceva, indiferent de varianta aleasa. Aii ar trebui puys invertorul si bateriile, pentru a sapa de zgomot si evident design-ul casei.

Cat consuma de fapt o centrala electrica? Sunt fel de fel de pareri, unii zic ca la 100 mp ar fi cam 2000 kw pe luna, enorm, altii ajung pe la 800 sau maxim 1000 in miezul iernii. Asta ar fi mai rezonabil, oricum am caloriferele deja montate de la centrala pe gaz. Tot ce conteaza este sa iesi cat mai ieftin cu incalzirea, Ma gandesc acum cate lemne va consuma semineul din poza, este perfect a design, dar oare cat ma vor costa lemnele? Am si ceva lemne de taiat prin curte, cand voi toaleta pomii evident ca voi strange vreascurile, este o economie importanta la inceput de iarna.

Pompa de caldura aer apa: ma uit la preturi si cad jos: undeva la peste 20.000 de lei + montare! Or fi ele economice, dar cand recuperez eu cei peste 20.000 de lei investiti in pompa de caldura? Lemnele ma costa am 400 de euro pe iarna, ar iesi cam 10 de ani, iar eu am 60 de ani deja! Plus ca ai nevoie de o camera tehnica, dar de ea nu sapi oricum. Voi e parere aveti, poti iesi ieftin iarna asta cu incalzirea?

News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *