Cat te costa sa devii prosumator

In actuala criza energetica nu mai ai de ales, trebuie sa devii prosumator, adia producator casnic de energie electrica, care da surplusul in reteaua nationala de electricitate. Am facut si eu un calcul simplu, am nevoie de un sistem fotovoltaic de minim 7,5 KW pentru a deveni independent energetic si a sta iarna linistit in ceea ce ma priveste costul cu incalzirea. In mod cert iarna ziua e mai scurta si puterea soarelui nu mai este ca vara, desi la temperaturi scazute randamentul unui sistem fotovoltaic este mai bun. Asadar ne bzam pe 25% productie zilnica pe timpul sezonului rece. Asta ar insemna am 1,9 kW timp de 5 ore, adica aproximativ 10 kW pe zi.

Cat te costa sa devii prosumator

Deci din calculul facut mai sus rezulta ca ai cam 5 ore pe zi acoperite pentru un sistem de incalzire de 2 kW, o camera. Dar daca perioada insorita ai o productie de 6 kW pe zi, timp de 8 ore, produci 1440 de kW pe luna, ori sapte luni, iata ca ai reusit sa fii prosumator, pentru ca poti ceda in rfetea macar 1MW lunar, pe care evident o sa-l recuperezi la iarna.

Nu recomand varianta off-grid si baterii decat acolo unde nu se poate altfel. Ai mai putine cheltuieli initiale pentru un sistem on-grid si nu mai pierzi nimic din productie, mai ales a s-a ajuns la compensarea 1 -1! Un scuter electric si trecuta casa pe energie electrica si renuntarea la gaze [ as merge pe butelie la aragaz! ], cam asta cred eu ca este solutia pentru noi romanii. Acum o sa vna si eva fonduri de la UE, iar la noi au zis ca au simplificat hartogaria pentru a deveni prosumator pe banii statului – subventie de 20.000 de lei cu investitie proprie de minim 2000 de lei.

Am o casa de 100 m², o incalzesc electric plus o soba micuta pentru zi [ ai mai mult confort de la soba decat de la calorifere ], nu scad iarna sub 22 de grade, deci sa faca economie cine vrea, eu am vara racoare si iarna cald. Ca prosumator am termen doi ani sa recuperez energia livrata la stat, deci nu-mi fac probleme, cat timp sunt pe plus o duc bine. Tu e mai astepti pana iti pui panouri fotovoltaice?

News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *