Am decis sa-mi montez panouri radiante, asa ca am inceput sa caut pareri pro si contra, am gasit deja suficiente date a sa va pot spune si voua cum sta treaba cu ele, sa nu va mai obositi sa cautati prin zeci de forumuri. Am ales modelul asta, de 1200 W, dar am facut greseala sa-l comand la eMAG, deci am dat sa zi asa 200 de lei in plus. Asta este, bafta mea. Maine plec sa-l ridic din magazin, cum fac instalarea postez si pe YouTube si va zic concluziile mele. Pana atunci sa va zic cate ceva despre aceste panouri radiante cu infrarosu.
Panouri radiante – pareri pro si contra
Prima idee despre panourile radiante cu infrarosu: nu au eficienta mai mare – pana la urma este tot o chestie care transforma energia electrica in caldura, cu randament spre 1 sau 100%. Asta face orice resou ieftin, fara nicio diferenta majora. Diferenta sta in faptul ca in loc sa incalziti aerul si la final prin el – peretii, in cazul panourilor radiante incalziti mai intai peretii si ei inalzesc aerul. In plus va inalzesc si pe voi, cum o face soarele. Cineva mai istet a spus: 20 de grade la umbra sau la soare, e o diferenta? DA, este. La soare stai sa te bronzezi si iti este cald, la umbra e cam frig.
Conluzie: nu va puteti incalzi casa economic cu panouri radiante cu infrarosu, este o sursa de caldura auxiliara, trebuie sa ridicati cumva temperatura ambientala ca sa nu platiti cat nu face. Asta pentru a ca evident veti transforma in cazul meu, 1200 W curent in cam tot atatia wati caldura. Adica voi incalzi undeva la maxim 30 m² daca am noroc. Deci cum la mine astia dau cam putina caldura, voi ridica probabil cu un grad sau maxim doua temperatura. Avantajul este a va radia spre biroul unde lucrez si o sa-mi fie cald – voi resimti cu peste 5 grade in plus, a la soare.
Asadar faptul ca panoul radiant cu infrarosu are termostat conteaza, pana incalziti casa o sa cam mearga si o sa consume, apoi va acoperi de fapt doar pierderea din camera. NU se orienteaza spre geamuri, ca o sa incalziti pasarelele din copac, nu camera! Nu stiu daca la modelul din poza e la fel ca la ele tip tablou, care se incalzesc la suprafata pana la 90 de grade, sper sa nu ma coste confortul mai mult decat face. As zice ca un 150 KW pe luna in plus pentru alea 2 – 3 grade in plus merita, fiind adeptul traiului bun, pe bani cat se poate de putini.
Foarte bine de stiut! Daca subdimensionati panourile o sa platiti banii degeaba, pentru a vor merge incontinuu si nu veti face cald in camera! Daca scrie pe el 30 m², mai bine sa fie 25 decat 40.
Buna Mioara.
Am citit articolul postat in oct. 2022, despre panoul radiant. Cum a functionat in timpul iernii ? a facut față ? Si eu sunt in cautare de aparate electrice de incalzit casa.
Multumesc anticipat de raspuns.
O zi buna.
Nu știu cât de „radiant” este, dar de făcut fată a făcut binișor, în afara de păcănitul când este în „pauza” nu am de ce ma plânge – ma refer la modelul din poza. Teoretic randamentul oricărui tip de încălzire electrica este același. Totuși am sa iau inca un panou radiant de același tip, dar mobil ( vertical ), o sa-i fac si aceluia un review. Noi il folosim pentru surplus de căldură – avem și un șemineu pe lemne cu ventilație în toată casa.
Daca panoul din figura , de 2,4 kw nu face fata trebuie sa va izolati incaperea.