Adio prosumator in Ungaria

O decizie a autoritatilor maghiare a dat peste cap socotelile prosumatorilor din Ungaria: nimeni nu va mai fi conectat la reteaua nationala pentru a injecta curent, iar asta pe termen nedeterminat. Costul unui sistem OFF Grid este mai mare decat a unuia ON Grid, asta este evident. Asta pentru a ai nevoie de baterii, iar din ce am cercetat noi cel mai ieftin sistem de 4 baterii pentru fotovoltaice te costa am 1500 de euro, dintr-un total de minim 5000 de euro [ fara manopera ] la o investitie cu panouri fotovoltaice.

Adio prosumator in Ungaria

Va dam mai jos un calcul minim pentru un sistem OFF Grid cu invertor hibrid – sa fii totusi pregatit pentru a deveni prosumator. Preturile sunt pentru Romania, n Ungaria sunt mai mari, probabil din cauza TVA-ului, sau poate a inflatiei din ce in ce mai mari din tara vecina. Am sa va dau si o lista de invertoare acceptate in Ungaria, a sa nu va treziti ca ati dat banii degeaba, fara a fi racordati la retea.

1. Invertor EASUN SV IV Hibrid Functie Paralel 5.6kW 48V 100A MPPT
2. 8 panouri Fotovoltaice de 540 w
3. sistem de prindere k2

Prețurile sistemului au tot următoarele:
1. invertor – 5000 lei
2. 8 panouri mono – 9600 lei
3. Cabluri, mufe și sistem de prindere: 2600 lei
4. Panou siguranțe DC – 350 lei

In mod cert eu voi opta pentru un sistem fotovoltaic, pentru a mi-am luat o casa in Ungaria acum 12 ani si nu am de gand sa stau nici in frig si nici sa-mi dau toti banii pe gazul lor. Asadar ma voi incalzi electric, desi in mod cert nu prea ai cum sa faci sa iesi ieftin in afacerea asta. O centrala electrica consuma cam 2000 de kw pe luna la o casa de 100 m². Asadar va trebui sa suplinesc cu un semineu pe lemne, pentru ca viata in Ungaria nu este tocmai ieftina. NU voi pune centrala si incerc sa gasesc punctual solutii de a adauga caldura. Am luat un panou radiant cu infrarosu pentru a vedea ce avantaje are.

Incalzirea electrica nu poate fi mai ieftina indiferent ce solutie alegi, pentru ca randamentul este mereu peste 98%, doar a ai nevoie de multi KW de energie termica, iar ea produsa electric e mai scumpa ca cea produsa pe gaz. Asadar vreau sa am 18 grade din semineul pe lemne si in rest sa ridic electric la 22 de grade. La incalzire conteaza pierderile locuintei, pe acelea le tot acoperi dupa ce ai ajuns la temperatura ambientala dorita. Daca ai pus un sistem fotovoltaic de 5 KW este evident ca iarna nu ai sa ai mai mult de 4 x 5 = 20 KW pe zi produsi, dei trebuie sa ai mare grija cum ii consumi.

Am ales patru baterii de 190 Ah de 24 de volti pe are o sa le leg doua in paralel si apoi in serie, ca sa am cei 48 de volti cat cere invertorul. as putea stoca 18 KW in baterii. Evident a voi utiliza doar jumatate, pentru a nu descara total bateriile si a le prelungi viata. Teoretic stau cam asa: desarc si incarc 9 KW din 20 KW produsi, iar astia 9 KW din baterii ar trebui sa ma tina 16 ore iarna.  [ Va urma… ]

Baterie stationara Sorgeti SBF 190Ah

Panouri solare HALF-CUT/SHINGLED

Invertor

Total Investitie

7200 RON

12000 RON

4500 RON

23700 RON

1440 EURO

2400 EURO

900 EURO

4740 EURO

Sorgeti.Ro

Panouri

Invertor
News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *