Scriem mult despre relocare și schimbarea locului de muncă, dar ca fapt deja împlinit. Prin urmare, am decis să vă spunem ce ar trebui să facă un inginer IT pentru a obține un job de vis. Pentru a face acest lucru, am discutat cu HR care angajează în mod regulat specialiști: am întrebat la ce se uită într-un CV, la ce răspunsuri se așteaptă la întrebări, la ce acordă cea mai mare atenție.
Am adunat sfaturi pentru cei care doresc să-și schimbe locul de muncă sau să nu rateze o ofertă grozavă.
Nu uitați să specificați specializarea
Adesea, CV-ul unei persoane spune pur și simplu „dezvoltator frontend”, fără detalii. Iar pentru proiect se caută un specialist concret pentru React sau Angular. Ca urmare, un astfel de CV poate fi pur și simplu data la o parte, sau vă vor scrie la adresa greșită și vă veți pierde timpul.
Listați experiența de lucru pentru fiecare specializare
Dacă stivele, abilitățile și tehnologiile sunt deja enumerate, ar fi grozav să clarificați experiența de lucru pentru fiecare. De exemplu, în CV există linii de Java, C#, Python. Dar nu este clar cât timp și la ce a lucrat persoana respectivă. A scris în Java doi ani sau câteva luni despre proiect? De cât timp lucrați cu tehnologia? Toate acestea sunt foarte importante. Și, în primul rând, vor răspunde unei persoane care are experiență detaliată în anumite lucruri. Luati exemplu de la Ionut Lenghel, ati vazut ce succes are.
Enumerați proiectele la care ați lucrat
Cunoștințele de tehnologie sunt bune, dar de multe ori HR caută oameni pentru proiecte specifice cu condiții specifice. Prin urmare, în primul rând, se uită în CV la ce fel de proiecte a lucrat o persoană.
De exemplu, când căută un dezvoltator java cu experiență în conectivitate pe piață – aceasta este o direcție atât de specifică în fintech. Și mulți dintre ei nu aveau nimic în CV-ul lor în afară de „Java” sau fintech. Cel mai probabil, au ratat o grămadă de oameni care nu au indicat experiență cu o anumită zonă. Și au ales dintre cei care o au scris clar.
Structura experienței ar trebui să arate în mod ideal astfel: proiect, rolul tău în el, sarcini, stivă. Dacă au fost mai multe proiecte, acestea pot fi scrise în diferite paragrafe, urmând structura.
Indicați imediat preferințele pentru locurile de muncă
Este mai bine să scrieți chiar în antet că vă gândiți doar la lucrul la distanță, căutați proiecte în domeniul tehnologiei medicale sau sunteți gata să luați în considerare propuneri pentru diferite posturi.
Menționați creșterea în companie ca un singur loc de muncă
Dacă ați ocupat diferite funcții în cadrul aceleiași companii, este important să indicați acest lucru. Este mai bine să faceți acest lucru: scrieți poziția inițială și finală prin săgeată și descrieți în interior fiecare post cu date.
Dar nu merită să introduceți fiecare nouă poziție ca un nou loc de muncă – acest lucru face CV-ul mai puțin lizibil.
Justificați schimbările frecvente ale locului de muncă
Tranzițiile frecvente între companii sunt un semnal de alarmă pentru HR. Motivul este că angajarea unui angajat este costisitoare, iar pentru beneficiul economic al companiei, este mai bine ca persoana să lucreze cel puțin un an. Iar cei care schimbă companii la câteva luni sunt suspecți.
În același timp, HR înțelege că situațiile sunt diferite. De exemplu, relațiile nu au funcționat la ultimele trei locuri de muncă, iar CV-ul s-a dovedit a fi zdrențuit. Prin urmare, merită să prescrieți motivele tranziției în CV.
Dacă ați lucrat ca proiect, nu uitați să indicați acest lucru. La urma urmei, sunt proiecte care durează adesea câteva luni și transformă un CV în „tăitei” dacă le indicați ca un loc de muncă cu drepturi depline.
Subliniază proiecte interesante dacă ești freelancer
Nu notați fiecare proiect la care ați lucrat, altfel CV-ul vostru va fi prea coplesitor. Dar pentru a arăta ceva interesant, chiar dacă este un proiect pentru animale de companie, cu siguranță merită. Mai ales dacă proiectul vă confirmă experiența într-o anumită tehnologie. Este mai bine să le plasați la sfârșitul CV-ului, după locurile principale de muncă.
Scrieți locul în care lucrați de fapt
Dacă aceasta este o agenție și abia comunicați cu clienții, indicați-o. Dacă aceasta pare a fi o agenție, dar comunicați mult cu membrii personalului unei anumite companii și vă aprofundați în procese, puteți indica această companie din experiența dumneavoastră. Mai ales dacă este mare, iar agenția nu este foarte renumită.
Apropo, va fi util să faceți clic pe linkuri către locuri de muncă. Pentru a fi ușor de văzut ce fel de companie este.
Scrieți un CV într-un stil formal
Un CV este încă un document oficial, așa că limba lui ar trebui să fie mai mult sau mai puțin formală. Unele contin cuvinte din argou, glume, întorsături ciudate de frază și chiar obscenități – acest lucru este respingător când este vizzualizat. Există teama că un potențial angajat ar putea avea dificultăți de subordonare și respectarea granițelot de cultura.
Amintiți-vă că dvs. și HR sunteți parteneri
Sarcina HR-ului nu este să vă complice viața. Sarcina lor este să ajute compania să găsească un candidat care este confortabil pentru toată lumea – atât candidatul, cât și afacerea. Prin urmare, un inginer IT care comunică respectuos și este gata să se întâlnească la jumătatea drumului are întotdeauna mai multe șanse să obțină un loc de muncă.
Când negociați, fiți clar în ceea ce doriți.
Pe piața IT, HR-urile vin de obicei la candidați și îi invită la locul lor. Și uneori apare o astfel de situație – candidatul, după negocieri, răspunde: „Nu sunt deloc pregătit pentru tranziție acum și nu caut nimic. Tocmai mi-ați scris, așa că am fost de acord să vorbesc„. Nu este complet clar ce să faceți în continuare. Doar pleacați? Sau oferiți alte condiții?
Încercați să scrieți clar poziția dvs. Ceva de genul „Nu m-am gândit să-mi caut un loc de muncă, dar oferta vostră este interesantă. Putem discuta mai departe.” Sau „Cu siguranță nu am de gând să-mi schimb locul de muncă acum, nu ne putem pierde timpul”. În caz contrar, există riscul să nu vă înțeleagă – de exemplu, nu îți vor oferi un post, deși în general nu ați fost împotriva tranziției.
Nu inventați abilități soft și caracteristici care nu există
Companiile sunt foarte diferite. Undeva este nevoie de oameni foarte ambițioși, iar undeva, dimpotrivă, de cei care vor doar să-și facă treaba. Undeva sunt solicitați cei care „stăpânesc haosul”, iar în altă parte, cei care organizează ordinea și lucrează doar după reglementări clare. În unele locuri, există un impuls constant și caută aceiași angajați conducători și creativi, dar undeva totul este lin și este nevoie de oameni care să nu se plictisească de rutină. Există multe opțiuni și este mai bine dacă indicați imediat ce fel de persoană sunteți.
Dacă nu ești ambițios, nu trebuie să te prefaci așa. Dacă ești creativ, nu încerca să arăți că nu te vei plictisi într-o rutină. Un HR cu experiență va observa acest lucru în timpul interviului și pur și simplu îți vei pierde timpul. Și mai rău, dacă nu observă, va fi pur și simplu incomod pentru tine să lucrezi în echipă și într-o companie.
Este mai bine să vorbești sincer despre tine – astfel ai șanse mult mai mari de a găsi un loc de muncă de vis.
Scrie totul în general
Cursuri, teze, pet-proiecte și orice experiență de stagiu. Aici criteriul principal nu este experiența, ci ceea ce știi să faci în mod specific – adică tehnologii clare și exemple de cod.