Pentru a intelege mai bine ce vrem sa va spunem cititi si… Oare este adevarat, ca saracia se mosteneste? Partea I
Sa castigi si economisesti bani, chiar si in circumstante foarte inghesuite te ajuta calmul si atentia.
Un inginer cunoscut, in varsta de 30 de ani, recunoaste ca i-a fost dificil sa stapaneasca obiceiurile financiare sanatoase, deoarece nimeni din familia lui nu s-a gandit la ziua de maine. „Daca parintii aveau bani, ei se straduiau sa-i cheltuie cat mai repede. Nu am avut economii si, in primii ani ai vietii mele independente, nici macar nu am banuit ca se poate planifica un buget”, spune el.
„Nu este suficient sa castigi bani, important este sa-i pastrezi. Daca o persoana isi imbunatateste calificarile, stapaneste o noua profesie, primeste un loc de munca mai bine platit, dar nu invata cum sa gestioneze finantele in mod competent, va cheltui sume mai mari la fel ca inainte”, avertizeaza inginerul.
IESIREA DIN SCENARIUL SARACIEI MOSTENITE
Potrivit expertului, calmul si atentia ajuta la castigarea si economisirea banilor, chiar si in circumstante foarte complicate. Aceste calitati trebuie dezvoltate si iata pasii de urmat:
* Incepeti să planificati. Psihologul sfatuieste sa va stabiliti obiective pna la o anumita data si apoi sa stabiliti ce s-a dovedit a fi realizat si ce nu. Astfel, planificarea devine un mijloc de dezvoltare a autocontrolului.
* Faceti autoanaliza. „Trebuie sa-ti fixezi problema cu onestitate atunci cand cheltuiesti fonduri”, indeamna expertul. Apoi trebuie sa-ti pui intrebari: „De ce imi pierd autocontrolul?”, „Ce succesiune de ganduri imi apare?”. Pe baza acestei analize, veti vedea ce model care duce la saracie este in comportamentul vostru.
* Efectuati un experiment. Recunoscand problema, puteti schimba tiparul de comportament. „Experimentarea nu este o modalitate infricosatoare de a face lucrurile diferit. Nu incepeti imediat sa traiti intr-un mod nou si puteti oricand sa va intoarceti la tiparul de comportament anterior. Cu toate acestea, daca va place rezultatul, il puteti aplica din nou si din nou”, spune psihologul.
* Bucurati-va. A face si a economisi bani ar trebui sa devina activitati autosuficiente care sa aduca bucurie. „Imi place sa fac bani. Totul merge cum vreau”, „Imi place sa economisesc bani, ma bucur de faptul ca sunt atent la bani si, ca urmare, starea mea de bine creste”, enumera psihologul astfel de atitudini.
Este necesar sa se aloce fonduri nu pentru achizitionarea unui produs sau serviciu scump, ci pentru formarea de economii stabile. Airbag-ul va va permite sa luati cu incredere decizii privind viitorul si sa va extindeti orizonturile.
Sentimentul de lipsa de speranta va trece rapid de la sine, de indata ce o persoana incepe sa dezvolte obiceiuri bune.
„Nu mi-am schimbat atitudinea fata de bani peste noapte. Mai intai, am restituit datoriile prietenilor sai, apoi am inceput sa economisesc sume pe ce cheltui castigurile mele, sa reduc cheltuielile nepractice. In plus, am fost motivat de lipsa de dorinta de a trai la fel ca parintii mei ”, adauga studentul.
Psihologul recomanda sa lucrati la schimbarea tuturor domeniilor vietii. Asadar, rutina zilnica, educatia fizica, alimentatia sanatoasa, renuntarea la obiceiurile proaste, ridicarea nivelului cultural vor contribui la dezvoltarea autodisciplinei si la imbuntatirea calitatii vietii. In acelasi timp, este important sa nu va suprasolicitati cu calm, amintiti-va sa va odihniti.
„Sentimentul de lipsa de speranta va disparea rapid de la sine, de indata ce o persoana incepe sa dezvolte obiceiuri bune. Ea nu lupta impotriva atitudinilor mediului sau, nu intra in conflict cu familia si nu incearca sa-i convinga. In schimb, el este angajat in auto-dezvoltare”, conchide psihologul.