De ce Amazy este o piramidă de criptomonede?

Hoții au ajuns în criptomonede: un bloggerul promovează activ proiectul cripto Amazy, o hârtie de calc complet copiată din piramida australiană STEPN.

Proiectul Amazy, care este promovat activ de infamul blogger, este o copie a aplicației de fitness STEPN de la studioul australian Find Satoshi Lab. Ideea și misiunea Amazy este un analog complet al STEPN, care este descris de conceptul Move-to-Earn (mută și câștigă) și sugerează posibilitatea de a câștiga criptomonede pentru menținerea unui stil de viață activ. De ce doar fondatorii săi vor câștiga bani pe Amazy, ne vom da seama în acest articol.

Să începem de la cap – de la echipa de proiect. Co-fondatorii sunt Sergey Kosenko și Artyom Nikolaev. Sergey Kosenko este un cunoscut infoblogger cu o audiență de 5,5 milioane de abonați. „Antreprenorul” are in urmă o reputație ca vânzător de aer. Anterior și-a francizat propria afacere: plângerile și cererile de rambursare de la clienții înșelați l-au forțat pe Kosenko să închidă proiectul în 2019. Un alt proiect al bloggerului este o fermă cripto: un curs de investiții în criptomonede, unde cunoștințele de bază sunt vândute la un preț umflat. Kosenko nu are experiență reală și reputație stabilită în lumea criptomonedei.

Artyom Nikolaev este un co-fondator al Azur Games (2.5B+ descărcări), precum și AzurDrive, Gvidon Games (dezvoltare joc). Cu toate acestea, nu există nicio legătură între Azur Games și industria cripto. De asemenea, echipa de proiect, după cum se arată pe site-ul Amazy și informațiile despre proiectele lor anterioaare nu au putut fi găsite în domeniul public.

Echipa de proiect nu are niciun expert cunoscut în comunitatea cripto. În același timp, reputația dezvoltatorilor și a oficialilor de top ai proiectelor cripto este unul dintre principalii factori atunci când investiți în lumea banilor virtuali. Un proiect de criptomonede de înaltă calitate trebuie să aibă o echipă profesionistă în spatele căreia să existe inițiative binecunoscute și de succes. Experții recunoscuți din industrie tind să comenteze proiecte promițătoare, astfel încât recenziile lor sunt ușor de găsit online. Oamenii puțin cunoscuți din domeniul industriei cripto, chiar dacă sunt foarte populari în alte domenii, nu pot garanta succesul și veniturile dintr-un proiect cripto care nu are în spate instrumente financiare reale sau noi tehnologii. Prin urmare, este necesar să se abordeze cu extremă prudență finanțarea unor astfel de proiecte.

Spre deosebire de STEPN, Amazy nu are investitori majori sau fonduri de sprijin. Acest lucru înseamnă că proiectul nu are un reglementator extern care să poată garanta utilizatorilor compensații în cazul unei scăderi a valorii token-urilor, precum și să controleze acțiunile dezvoltatorilor. În același timp, pragul de intrare în Amazy este de câteva ori mai mic – doar 100 USD, ceea ce poate atrage un număr mare de oameni la proiect.

Amazy va oferă să cumpărați (sau sa vindeți sau să închiriați) o pereche din patru pantofi sport disponibili. Modelele diferă unele de altele prin viteza și nivelul de energie maximă. Puteți câștiga bani mergând cu adidași NFT cu GPS activat. Site-ul conține puține informații despre tokenomia proiectului: „Toate activele AMAZY aparțin unor anumiți utilizatori, iar cel mai mult veniturile din aplicație merg către jucători. Luăm doar un mic procent din unele activități în aplicație, cum ar fi tranzacționarea NFT, mitingurile și închirierea de pantofi sport.” La fel ca STEPN, Amazy are 2 tipuri de jetoane: AMT și AZY. Problema AMT nu este limitată, utilizatorii lor sunt cei care primesc pentru alergare sau mers pe jos. De asemenea, prevede arderea jetoanelor AMT. Emisia de AZY, un token de guvernare, este de 1 miliard de jetoane.

Să aruncăm o privire mai atentă la bursele care tranzacționează în prezent jetonul AZY:

1. OKX, volum de tranzacționare: 4.415.984 USD

2. Bybit, volum de tranzacționare: 1.157.984 USD

3. BitMart, volum de tranzacționare: 891.691 USD

4. Gate i/o, volum de tranzacționare: 189.514 USD

5. MEXC, volum de tranzacționare: 111.917 USD

6. Bilaxy, volum de tranzacționare: 2.384 USD

Pentru lumea criptomonedelor, volumele de tranzacționare sunt extrem de mici. De exemplu, volumul de tranzacționare al jetonului STEPN (GMT) pe zi este de aproape 340.000.000 USD, în ciuda faptului că valoarea jetonului a scăzut recent de aproximativ 30 de ori de la 30 USD la 1 USD.

Numărul de portofele care dețin tokenul AZY este de 2663, fără a lua în considerare portofelele de schimb de custodie. Deoarece mulți „hamsteri” au cumpărat jetoane pe schimburi, numărul real de portofele este mult mai mare.

„Hamsterii” din cripto sunt utilizatori care nu înțeleg nimic despre finanțe și economie, dar speră să devină milionari făcând sarcini ridicole de la marketeri sau lideri de opinie sau fără a face nimic. Ei nu înțeleg criptomoneda și, prin urmare, cred orbește tot ce li se spune și sunt gata să-și ducă banii în orice proiect, dorind X-uri.

În prezent, pe piață sunt în circulație doar 77.000.000 de jetoane AZY. Dintre aceștia, 54 de milioane sunt la echipă (pe portofele de neînțeles fără mișcare), adică, de fapt, există doar 23 de milioane de jetoane în liberă circulație. La cursul actual de 0,32 USD, capitalizarea maximă a proiectului este de 7.300.000 USD Dintre aceștia, echipa Amazy a strâns de pe piață 1.500.000 USD. Având în vedere că un număr foarte mare de influențeri au vândut token-ul AZY pe X3, în medie, Amazy mai are aproximativ 2,5 milioane de dolari. Cu astfel de cifre de schimb, proiectul nu va merge departe, drept urmare, „hamsterii” vor avea de suferit.

Cartea albă a proiectului spune: „Proiectul reunește un număr mare de influenți, bloggeri de stil de viață și lideri de opinie, cu o audiență totală de peste 700 de milioane de abonați. Toți au reușit deja să-și formeze comunitățile și acum, AMAZY îi aduce pe toți împreună pentru a construi o singură comunitate. Toate aplicațiile AMAZY, spre deosebire de multe dintre aplicațiile cu care suntem obișnuiți, se bazează pe o economie deschisă Blockchain deținută de utilizatori, în care toată lumea își poate deține și tranzacționa cu adevărat activele. În AMAZY, utilizatorii se pot distra sau pot lucra spre obiective ambițioase în timp ce câștigă resurse care vor avea o valoare monetară reală printr-un sistem economic liber și printr-o cerere de la alți utilizatori.” Astfel, dezvoltarea Amazy este posibilă doar datorită afluxului de noi utilizatori.

O astfel de schemă, pe baza căreia plățile către jucătorii vechi sunt efectuate din activele noilor utilizatori, se numește o schemă Ponzi în lumea cripto, sau o schemă piramidală. Orice piramide sunt construite pe promisiunea unor venituri rapide și mari din investițiile noilor utilizatori. În același timp, fondatorii nu fac o muncă reală, nu există semne de economie reală în spatele unor astfel de proiecte și, drept urmare, organizatorii își asumă toate economiile, iar proiectul se destramă, neavând nicio bază.

De fapt, nu există nicio diferență între obiectele unui astfel de joc – alergarea în pantofi sport NFT, hrănirea unei pisici NFT sau cumpărarea unui elf NFT care extrage cristale și câștigă în același timp. Astfel de proiecte se bazează pe principiul câștigului, care este descris de regula „frauda investițională, în care investitorii existenți sunt plătiți cu fonduri primite de la noi post-investitori”. Doar acei utilizatori care au intrat în proiect la începutul acestuia vor câștiga. În Amazy, sunt bloggeri și vedete cărora li s-a cerut să intre în proiect chiar de la început.

Principalul semn al unei escrocherii, sau fraudei, este promisiunea unor randamente mari, care sunt garantate investitorilor. Dacă fondatorul proiectului garantează investitorilor că vor primi cu siguranță un venit mare pur și simplu prin investirea în jetoane, acest lucru ar trebui să ridice întrebări, deoarece este imposibil de prezis creșterea pieței cripto – aceasta este cea mai volatilă piață. Chiar și costul unui bitcoin în timpul zilei se poate schimba cu 10-15%, iar criptomonedele mai puțin cunoscute – până la 80-90%. Prin urmare, nimeni nu poate garanta o creștere ridicată într-un timp scurt.

În același timp, „hamsterii” sunt atrași tocmai de promisiunile lui „X”. Oamenii, în principiu, sunt gata să-și ducă banii în orice proiect care le promite profituri mari cu investiții reduse. În cazul dat, oamenilor li se oferă și așa-numitele videoclipuri „educative” despre cum să se înregistreze la schimb și să cumpere un token, de exemplu, prind „hamsteri” pentru a-i rade pe viitor, vorbind în limbajul criptomonedei.

Principalul habitat al infohotilor sunt rețelele sociale, în special Instagram. Acolo (și, de asemenea, pe Telegram) ei își prezintă produsul și, de asemenea, își demonstrează statutul prin postarea constantă de fotografii și videoclipuri din interioare de lux cu articole de lux. În același timp, este imposibil să găsiți informații despre Amazy în mediile de criptomonede specializate. Comunitatea de experți cripto, fie nu știe despre proiect, fie nu îl raportează intenționat.

Ideea principală promovată activ de acesti hoti este succesul STEPN. Bloggerul se referă constant la proiect și la creșterea acestuia în prima dată după lansare: „Dacă Amazy dă măcar jumătate din succesul lui Stepn, vom înota în aur”. Ei oferă grafice ale creșterii costului jetonului Stepn (GMT), dar numai până în momentul în care prețul a început să scadă brusc. Din mai 2022, simbolul Stepn (GMT) a scăzut cu până la 80%. Omul de afaceri tace despre asta. De asemenea, nu spune că STEPN a fost interzis în China și, în general, sfera M2E este strict reglementată de SEC (US Securities and Exchange Commission) și de instituții similare din alte țări.

Initiatorul acestui joc a prins „hype” pe un subiect care a câștigat o popularitate deosebită în ultima vreme. Bloggerul însuși nu pare să înțeleagă prea multe despre subiect, dar publicul său știe și mai puțin despre criptomonedă. Datorită acestui fapt, el reușește să atragă în proiect un număr mare de oameni, care, cel mai probabil, își vor pierde toate investițiile. În timp ce fondatorii proiectului pentru aceste investiții se vor stabili în Dubai și Monaco.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *