Tocmai scriam zilele trecute despre evolutia extraordinara a monedei virtuale, cand uite ca vine o veste total neasteptata: Banca Transilvania a blocat tranzactiile in criptomonede pe fondul volatilitatii prea mari a BTC-ului din ultima vreme. Decizia ar putea parea de neinteles, avand in vedere ca recent Elon Musk a investit sume colosale in Bitcoin, iar mari banci din SUA au in plan sa se asocieze cu moneda virtuala. Corect, valoarea a crescut mult prea rapid si fara o baza solida, totul bazandu-se pe increderea investitorilor. Dar parca si masura asta a BT parca e prea pripita si unilaterala. Faptul ca BTC-ul a variat cu 3-4% intr-o zi nu cred ca era de speriat sau ceva inedit.
Banca Transilvania: divortul de Bitcoin
Cred ca Banca Transilvania vrea sa se distanteze de o eventuala cadere (ne)asteptata a monedei virtuale, bitcoin ajungand azi la peste 50.000 de dolari, dpeasind orice previziune de la inceputul anului. Nu stiu ce sa zic, ma credeam un bun expert financiar, avand in vedere pregatirea pe care o am, anume specialist in banci si burse de valori. Nu am avutr curajul sa investesc initial in Bitcoin, pentru ca nu am avut bani de riscat in asa ceva. Apoi m-am asteptat ca bula sa se sparga, pentru ca vrem sau nu sa recunoastem, azi bitcoin este o bula de sapun.
A, daca se va decide ca vom putea folosi bitcoin la ceva, altceva decat sa ne asteptam sa creasca, se va opri cresterea si descresterea sa haotica, dar cine stie care va fi valoarea sa stabilizata? Cea de acum, va creste sau va scadea? Am vazut ce s-a intamplat cu francul elvetian, cand a fost lasat la liber a crescut, apoi merge la pas alaturi de celelalte monede. Important este ca evident toate criptomonedele vor urma trendul Bitcoin, pentru ca asa a fost si pana acum. Cu mici ( sau mari! ) exceptii. Chiar si moneda romaneasca este acum pe crestere, avand inca o valoare mica de tranzactionare. Partea mai „nasoala” cu monedele astea este ca daca investesti putin, castigi putin, daca investesti prea mult, poti sa pierzi mai mult decat iti imaginai.