Unul din 4 români este sărac

Unul din 4 români este sărac, altii zic a or fi din 5, dar tot sarai suntem, fie ca e vorba de 20% sau de 25%. Intrebarea este cum masuram saracia, iar aici sunt doua feluri de perceptie: absoluta si relativa. In general saracia e masurata in bani, legat de venitul mediu din tara. Asta face destul de dificil sa apreciezi o gospodarie de la tara. Un taran poate nu are bani lichizi declarati, dar are mancare din belsug, este sau nu este sarac? Azi salariul minim in Romania este de 3000 de lei, deci daca ai 2000 esti vai de capul tau. Dar stai, aia 3 mii sunt de fapt 1800, net.

Unul din 4 români este sărac

Daca ai  sub 60% din mediana veniturilor stabilite prin calule statistice complexe, esti declarat sarac. Mai e un aspect, daca stai in chirie si/sau mai ai si un credit, veniturile tale disponibile pentru traiul zilnic sunt diminuate semnificativ. Dar daca ai masina si mai cheltuii si pe vicii, esti sau nu sarac? In acceptiunea mea conteaza daca poti sau nu sa-ti asiguri traiul de zi cu zi, te uiti la fiecare banut sau nu? Poti sa pui deoparte ceva bani, ai facut sau nu investitii [ personale, nu neaparat financiare ].

Cosul zilnic pentru un roman este asigurat de salariul minim de care ai nevoie pentru un trai decent, dar am o idee: sa vedem cat ia statul roman de la noi, pentru a vrem sa muncim. Presupunem o mini societate formata din mine, Vasile producator de rosii, Ion comerciant si STAT-ul nostru. Eu am un salariu de 1000 de EURO, Vasile produce rosii de 3000 de euro si Ion mai adauga 1000 de euro cand le vinde.  Eu lucrez la Vasile.

Din start nu prea merge, pentru ca Ion vinde de 4.000 de lei, dar avem disponibil doar 3000 – fiecare cate 1000! Lasa ca ia Vasile de 2000, ca el are de unde, a vandut de 3000 si mi-a dat mie 1000. Am inchis ciclul, sa calculam taxele: TVA, CASS, CAS si Impozit pe venit.

Asigurari Sociale (CAS) 25%
Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) 10%
Impozit pe venit (IV) 10% din impozabil

Eu raman cu 590 de euro, pe are daca ii dau la magazin, statul mai ia 19%, adica inca 112 Euro de la mine. De fapt eu iau 478 de euro din 1000! Restul ia staul, 52%! Statul mai ia de la Ion si Vasile inca 19%, faceti voi calculele ca mie deja ii da cu virgula! Cine are rabdare poate face calulul exact.

News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *