Cat este salariul mediu net in Romania

Romania are cea mai mare impozitare pe munca din Europa, dar oare cat este salariul mediu net, ajunge el pentru un trai decent? O medie pe toata tara arata ca in 2022 salariul mediu net din tara a depasit 4.000 de lei, insa daca e sa ne uitam dupa judete, Bucurestiul este lider, cu un venit mediu lunar de peste 5.000 de lei [ 5.079 lei ], la coada clasamentului avem judetul Valcea cu 2.826 de lei venit net mediu in luna iulie. Clujul se afla pe locul doi cu 4.635 de lei net si pe locul trei gasim judetul Timis cu 4.140 de lei. Aici se termina lista judetelor ce trec de salariul de 4.000 de lei net pe luna .

Cat este salariul mediu net in Romania

In luna iunie salariul mediu net in Romania era de 3.321 de lei pe luna, ceea ce sa fim sinceri, nu este prea mult pentru o tara care se lauda ca vrea sa intre in zona euro. Luata la bani marunti, economia romaneasca nu pre a duduie cum ar vrea sa credem unii, dar nici nu este la coada Europei. Sibiul se afla la rubrica mentiune, adica pe locul patru, cu un venit net mediu de 3.990 lei pe luna. Problema este insa la venitul minim si ce procent din populatie primeste acest venit.

Sa nu mai zicem ca avem zece judete unde salariul mediu nu trece de 3.000 de lei lunar, un venit care cu siguranta nu asigura nici pe departe o putere de cumparare care sa umple cosul minim. Anul acesta desi suntem intr-o criza de proportii, venitul mediu lunar a crescut fata de 2021, cand media pe tara a fost de 3.072 de lei, iar capitala ajunsese la 4.622.

Evident ca odata cu cresterile bugetare de anul acesta media va creste, dar ma intreb cum va trece populatia peste iarna, cati nu-si vor plati intretinerea? Cei din domeniul IT se pot lauda cu un venit mediu de 9.968 lei, dar cei din HORECA oare cat au adus acasa anul acesta? Nu o sa va vina sa credeti, totusi in 2022 cele mai mari cresteri salariale le-au avut cei din asigurari, cu peste 55% fata de anul precedent.

Sa nu credeti ca toata lumea a avut parte de cresteri salariale in 2022, au fost scaderi de pana la 11% in anumimte sectoare, asadar sa asteptam iarna si sa tragem linie la primavara. Pana atunci sa e bucuram de o toamna blanda cu venituri cat mai mari pentru toata lumea.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *