Tochitura ardeleneasca – reteta traditionala

Am zis noi ca sigur printre cititorii nostri se gasesc si cativa gurmanzi, asa ca deschidem rubrica retete culinare cu o tochitura ardeleneasca delicioasa. La noi in Ardeal nu exista mancare fara afumatura, chiar si la ciorba ea trebuie sa fie prezenta. Evident ca aici intra carne si/sau carnati. In tochitura noastra le avem pe ambele, ca sa iasa cea mai delicioasa reteta posibila. Ne luam la intrecere cu cea moldoveneasca, care fie vorba intre noi, este inspirata de la noi, de la maramureseni. Nici nu se putea altfel, daca te gandesti ca descalecatul e legat de noi inca de acum 1000 de ani! Pofta buna, sa vedem deci ingredientele.

Tochitura ardeleneasca – reteta traditionala

Pentru o tochitura ardeleneasca traditionala avem nevoie de ceapa, morcov si usturoi. La categoria legume cam asta e tot ce aveti nevoie, asa ca nu va faceti griji ca iese prea scumpa. Uitasem de rosii si de bulion, ca altfel nu iese reteta cum trebuie. Trecem la carne: punem neaparat carnaciori afumati si carne de porc. Adaugam pentru sanatate si niste ficatei de pui. Dupa gust adaugam sare, piper si patrunjel. Altii mai folosesc la tochitura si busuioc si/sau paprika. Eu prefer fara.

Mod de preparare tochitura ardeleneasca: carnatii se taie rondele si se calesc putin. Scoatem carnaciorii si in tigaia incalzita calim putin si ficateii, daca nu e suficienta grasime adaugam putin ulei. La final evident vine carnea de porc, taiata cubulete. Dupa ce am terminat de calit carnea trecem la ceapa, iar cand devine aurie adaugam in oala toate ingredientele, inclusiv rosiile si bulionul. Punem capacul si lasam sa fiaba pana carnea devine moale. Asta e tot dragii mei, pofta buna!

A sa nu uit, ca pana la urma asta e secretul. Se serveste cu mamaliguta si oua ochiuri! Verdeata adaugati cum va lasa inima, eu pun mai multa, dar pentru musafiri fac mai intai o prospectie, sa vad ce si cum vrea fiecare. Pun direct pe farfurie, sa fie toata lumea multumita si sa mai ceara o portie! Sper sa va placa tochitura noastra mai mult decat laudatul gulas! Nu de alta, dar la noi lumea cam asta mananca macar odata pe luna.

News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *