Cum ne pregătim copii pentru viata din punct de vedere emotional?

Profesia de parinte este printre cele mai grele de pe pamant, pentru ca trebuie sa actionam atat emotional cat si rational in acelasi timp. Tot timpul suntem in fata unei provocari, sa-l lasam pe copil sa infrunte viata reala asa cum este ea, sau sa-l aparam continuu, lasand-ul sa o descopere la o varsta adecvata? Pe de o parte este normal sa incurajezi copilul, sa nu-l demoralizezi. Totusi cum e mai bine? Masura este raspunsul la orice actiune a noastra, cu cat suntem mai echilibrati in actiuni, cu atat sansele de a reusi sunt mai mari. Ar mai fi totusi o necunoascuta: personaliatea copilului. Fiecare este diferit si (re)actioneaza diferit la aceiasi stimuli.

Cum ne pregătim copii pentru viata din punct de vedere emotional?

O decizie grea pentru un parinte: sa-si lase copilul sa-si ia zborul de timpuriu sau sa-l tina in cuib cat mai mult? Daca il tii in cuib pana la o varsta prea mare, copilul se va invata sa fie “servit” la nas, va fi mereu dependent de sprijinul celor din jur, se va adapta mai greu la situatii reale cu care se va confrunta cand va pasi singur in viata. Pe de alta parte nu este neaparat nevoie sa-l supraveghezi tot timpul, copilul poate locui cu parintii pana isi intemeiaza o familie, economisind astfel bani, dar exista si riscul de a se obisunui sa-si tina banii doar pentru el, fara a imparti cu cei de langa el.

O intrebare pe care multi parinti si-o pun: cand este momentul cel mai bun pentru a lasa copilul sa paraseasca cuibul? Sa-l fortam noi sau sa-l lasam pe el sa aleaga momentul cand se simte pregatit? Unii copii sunt total independenti de la varste fragede, altii se simt legati de mama pana la o varsta ce depaseste cu mult pe cea a majoratului. Important este totusi ca parintele sa fie mereu pregatit sa-i dea libertate totala copilului. Sa nu se opuna nici macar o clipa cand acesta decide sa-si ia propria viata in mainile sale.

 

News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *