Cascavea afumata la pretul corect

Caşcaveaua este un produs lactat cu provenienta controlata – momentan doar de catre comunitate – din Valea Doftanei, unde are loc si un festival anual al caşcavelei care se tine la inceput de septembrie. Banuiesc ca nu multi sunt cei ce stiu sau au auzit de ea, dar strainii se bat sa o cumpere. Pana si francezii se inghesuie sa o cumpere, in timp ce la noi inca se afla la stadiul de manufactura. Nici macar nu este mai scumpa ca un cascaval clasic, dar va asigur ca este delicioasa. Bine, eu am norocul ca sunt nascut la Traisteni, judetul Prahova. Asa ca eu m-am nascut cu ea in casa.

Cascavea afumata la pretul corect

Cascavalul se face din branza de vaca sau de oaie, dar cascaveaua se face doar din lapte de oaie. Evident ca se afuma, dar provine din branza nefermentata. Asa ca este undeva intre branza si cascaval. Acum stai si te intrebi de ce nu se pune la punct o retea de distributie natioanal, dar cui i-ar trebui asa ceva daca numai pe timpul festivalului se vand peste 20.000 de bucati? Toata productia este inghitita de orasele din jur, iar o mica parte pleaca peste hotare, pentru gurmanzi si cunoscatori.

Am inteles ca Primaria din Valea Doftanei a inregistrat la OSIM cascaveaua, asa ca cel putin denumirea nu poate fi folosita la noi in tara de altcineva. In clipa de fata nu se pare ca ar fi doritori, dar nu se stie niciodata. O caracteristica interesanta este maturarea dupa vanzare, adica tu cumperi produsul care este oarecum maturat, este moale si delicios. Pe masura ce sta la tine la racoare, el prinde o crusta care pastreaza miezul la fel de moale ca la inceput. Eu credeam cand eram mic ca e ceara, asa de tare era. Au incercat sa le ia secretul si producatori din alte zone, dar se pare ca laptele de aici si secretul afumarii nu pot fi inlocuite.

Festivalul caşcavelei de la Valea Doftanei

Asa cum ziceam la inceput, satenii din comuna Valea Doftanei organizeaza in primul weekend din septembrie Festivalul caşcavelei, pe terenul de fotbal din localitate. Aici vin sa-si expuna produsele si sa le laude cu cascaveau lor satenii. Comuna nu est mare, cele doua sate Tesila si Traisteni abia daca aduna putin peste 6.000 de locuitori intr-o zona mirifica. Ajungi aici repede daca mergi sa vizitezi barajul de la Paltinu, va invit si pe voi cand mergeti pe Valea Prahovei, sa carmiti la dreapta, va garantez ca nu o sa regretati.

La festivalul asta vin asa cum ziceam satenii, iar pe langa ei vin cei ce vor sa cumpere cascavea si alte bunatati locale. Teoretic toata marfa e arvunita pe un an inainte – iar de produs sa nu credeti ca se produce tot anul, pentru ca nu- asa, oile nu dau lapte mereu.

Festivalul caşcavelei
Festivalul caşcavelei de la Valea Doftanei
News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *