Sara Olausson despre romani sau ce de invata in Suedia

Sara Olausson a ajuns celebra dupa ce a scris o carte despre romani si Romania. Nu se stie ce a motivat-o sa faca asta, ea spune ca povestea trista a unei cersetoare romance, altii cred ca nu e chiar asa. Numai daca citesti titlul intelegi ce a avut in cap, cartea ei se numeste “Copii căpșunarilor”. Daca aceatsa carte nu ar fi ajuns in lista de lecturi scolare poate ca ar fi trecuta cu vederea, dar uite ca se pare ca autoarea a reusit sa provoace o adevarata trauma unui copil roman stabilit in Suedia. Aceasca carte a fost data spre studiu copiilor din clasa a 7-a, clasa in care era si tanarul Mario.

Sara Olausson despre romani sau ce de invata in Suedia

Ca romanii sunt vazuti ca cersetori si ca tara lor este cea mai saraca din Europa, cu asta ne-am obisnuit. Dar tanarul Mario nu prea. La asta se adauga si modul cum era tratat de colegi – da asta se intampla intr-o tara ca Suedia, care se pretinde o tara dezvoltata. Acum daca ar fi sa fim sinceri, nici mie nu prea imi plac suedezii, de care am auzit doar pentru ca a existat ABBA si Björn Borg .- asta din urma parca se casatorise cu o romanca, nu-i asa?

Sa vorbim despre filmele in care au jucat cei de la ABBA si pentru care motiv eu am incetat sa le mai ascult muzica? Nu stiu daca asta e civilizatia cu care se pot lauda suedezii. Nu stiu daca are rost sa povestesc mai multe, desi am promis ca iau la bani marunti cam tot ce gasesc interesant de discutat. Dar stiti ce ma doare: ca a fost nominalizata ca fiind cea mai buna carte pentru copii in Suedia. Adica cineva a citit-o, a considerat-o super ok si s-a gandit sa o dea spre studiu elevilor suedezi. Ca sa stie si ei ceva despre Europa si tarile ei.

Malmö e în stare de șoc! Cam asta am gasit pe internet despre Suedia. Asa cred eu ca e viata lor, ca altfel nu ar scrie carti de genul Copii căpșunarilor, dar asa e viata, trebuie sa ne acomidam. Daca eram in locul lui Mario nu plecam din Suedia, ramaneam sa le dau peste nas. Crede-ma ca aveam cu ce!

News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *