Profesorii, PIB-ul si salariile din invatamant

La articolul 8 scrie clar: “Pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unitățile și instituțiile de învățământ pot obține și utiliza autonom venituri proprii.“ Ei bine se vede in poza ca din 2018 si pana azi legea e doar ca sa fie scrisa, respectata niciodata. Culmea ewste ca nici acel 4% mai vechi nu s-a atins in ultimii ani, iar in 2023 va fi cel mai mic buget, de doar 2,1% din PIB. Banii sunt cheltuiti in proportie de 70% pentru salarii.

Profesorii, PIB-ul si salariile din invatamant

Profesorii s-au decis sa intre in greva, au ales cel mai „bun moment” pentru asta, inainte de BAC si de vacanta de vara. Nici nu se putea mai bine, Klaus face spume desi sunt si el si sotia sa parte a sistemului de invatamant. Dar pe de4 alta parte de peste 30 de ani profesorii sunt lasati la voia sortii, pentru ca medicii s-au rezolvat, dar de ei e nevoie se pare mai mult decat de profesori. In schimb un parlamentar român ne costa lunar până la 59.000 de lei, adica aproximativ 12.000 de euro. Iar salariul unui profesor nici prin vis nu poate ajunge la 1.000 de euro lunar.

Pana si Serghei Mizil traieste mai bine ca un profesor din Romania, iar de el am amintit doar pentru ca ieri am scris despre veniturile lui, nu din alt motiv. Am fost si eu profesor trei ani, ce-i drept suplinitor, cand imi mergea mai greu si aveam nevoie de un serviciu cat de mic, sa-mi intretin familia in timp ce visam la antreprenorul roman de succes. Fiind obisnuit cu munca faceam doua norme si jumatate, mi se plateau doar doua, atat permitea legea. Azi ai voie doar o norma, sa nu te imbogatesti – cica sa le faca locuri de munca debutantilor, asta este explicatia la moda.

Intre profesor debutant si medic rezident, ghici cine castiga mai bine? Ca sa nu te chinui,  un medic rezident are un salariu brut intre 5.700 lei si 7.564 lei. Aproape jumatate se duc pe impozite, dar se termina dupa rezidentiat, cand deja ai lejer peste 2.000 de euro pe luna, evident in functie de postul ocupat, la stat sau la privat.

Pe scurt la final: profesorii vor salarii decente, partea neplacuta este ca sunt multi, dar si cu 2% din PIB alocati invatamantului parca nu ne prea gandim la viitor. Profesorii care predau materii pentru BAC stau mai bine, pot da meditatii, dar cel de istorie ce face? Chiar stau si ma gandesc, ce meserie sa-i propui copilului tau ca sa nu ajunga sa-ti ceara bani pana la adanci batraneti?

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *