Cat costa un proces pentru pensie alimentara

Desi nu ne dorim, de multe ori se ajunge la divort, casatoria se destrama si cel mai adesea copii au de suferit. Sunt si cazuri in care parintii ajung de comun acord sa intretina in comun copii rezultati din casatorie, dar de cele mai multe ori se ajunge la plata pensiei alimentare in urma unui proces. parintii au obligatia sa-si intretina copii pana la varsta minima de 18 ani, iar in cazul in care acestia urmeaza o forma de invatamant, alta decat cea obligatorie [ sau liceu ], pana la 25 de ani, in mod exceptional pana la varsta de 26 de ani. Nu doar tatal are obligatia de a plati pensie alimentara, dar si mama, iar in cazuri speciale chiar bunicii.

Cat costa un proces pentru pensie alimentara

Pensia alimentara se calculeaza astfel:  ¼ din venitul lunar pentru un copil,  ⅓ din venitul lunar pentru doi copii si ½ din venitul lunar pentru trei sau mai multi copii. Da, poate parea mult si uneori injust – cu cat muncesti mai mult, pensia alimentara este mai mare. Sunt si cazuri in care se poate plati mai putin, sa zicem ca este cazul in care parintele obligat la plata pensiei de intretinere are anumite cheltuieli care nu-i permit sa plateasca suma stabilita in procente, dar care nu trebuie sa fie mai mica decat cea calculata la minimul pe economie. In cazul in care nu se cunosc veniturile sau chiar nu sunt venituri declarate, pensia alimentara se calculeaza la venitul minim pe economie.

In orice situatie, obligatiile de plata nu pot depasi o jumate din venitul obtinut. Atentie! Pensia alimentara este obligatorie si nu te costa nimic ca sa o obtii. Ai nevoie doar de adresa celui obligat la plata [ sot sau sotie ] si dovada veniturilor sale. neplata pensiei alimentare mai mult de trei luni consecutive se sanctioneaza de lege si poate ajunge pana la inchisoare. Pentru a se ajunge la executarea silita sau pedepsirea celui ce nu plateste pensia alimentara, trebuie deschis proces de abandon de familie.

Pensia alimentara 2023. Sanctiuni pentru neplata pensiei alimentare

Daca se stabileste ca pensia alimentara nu a fost platita din rea credinta, iar termenul de neplata a depasit trei luni, se poate deschide proces de abandon de familie iar paratul este obligat fie sa plateasca din urma, fie este condamnat la privare de libertate. Ce-i drept, daca este arestat, nu va putea plati pensia alimentara, deci ar fi bine s ava ganditi de doua ori inainte de a deschide un astfel de proces.

Precizari: se poate solicita pensie alimentara si daca nu sunteti divortati – obligatia de intretinere este permanenta, indiferent daca sunteti sau nu intr-o relatie legalizata. Chiar si necasatoriti fiind, puteti solicita pensie alimentara pentru copii minori. mai detaliat puteti citi si in art.531 din Codul civil, mai ales informatii legate de majorarea pensiei alimentare [ Atentie! ] in anumite cazuri pensia de intretinere poate fi micsoarata, in functie de situatia materiala a celui obligat la plata ei. Nu poate fi obliagata la plata o persoana aflata in incapacitate de plata – munca!

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *