Romanii au cautat mereu afaceri care sa le aduca banii mai usor, un lucru destul de lesne de inteles intr-o tara unde salariul minim este de 300 de euro [ si ceva ]. Multi au fost atrasi de plantatiile de Paulownia, o specie de copac cu crestere rapida si care promite bani castigati usor in doar cativa ani. Dar ce specie de Paulownia sa plantezi, pentru ca exista 28 de soiuri, nu toate se preteaza la exploatari pe suprafete intinse. Asdar hai sa vedem ce este adevar si ce nu in legatura cu aceasta afacere, maia les ca am vazut ca s-au deschis forumuri pe tema asta, parterile sunt impartite si multi au publicat pe YouTube doar ca sa stranga vizualizari.
Paulownia – pareri, afacere, forum
Paulownia tomentosa este o specie care se preteaza a fi cultivata in Romania, ar mai fi Paulownia Shang tong sau Paulownia elongata, in rest ai mari sanse sa o dai chix. Acum sa vedem si ce suprafata vei planta, cand si cat te costa. Pentru ca nu este ieftin deloc sa plantezi un hectar de Paulownia. daca vorbim de perioada optima, cel mai bine este sa sadesti puietii primavara, pana cel tarziu in luna iunie. Anul asta a fost destul de racoare, asadar daca nu ai sadit in mai, ar fi fost ok si in prima parte a lunii iunie.
Pretul pentru un hectar de Paulownia depinde de locul de achizitie si evident de cat te costa sa pregatesti terenul, ai nevoie pentru acest calcul de 600 de puieti/ha. Sunt firme serioase care asigura ei plantarea, pentru ca vor sa vada si rezultatele afacerilor cu Paulownia, altfel anul urmator vor fi mai putini clienti, iar vorba se duce repede, mai ales pe internet. Minimul necesar este de 300 puieti si o jumatate de hectar.
Paulownia creste repede, ajungand inca din primul an la 3 metri. Doar ca un arbore pentru a fi exploatat trebuie sa fie nu doar inalt, dar si gros, iar diametrul conteaza chiar si in cazul nostru. Pe langa apa pamantul mai trebuie si fertilizat, nu este scump, pana in 100 de euro pe an te costa, poate chiar mai putin. tot firmele serioase care vand puieti de Paulownia si infiinteaza culturile gratis, ofera contra cost si sisteme de irigatie care nu costa mai mult de 600 de euro pentru un hectar.
Cand se poate taia cultura de Paulownia? Daca diametrul a depasit 18 cm se poate trece la taiere, asta spun cei care infiinteaza culturile ar trebui sa fie cel tarziu in anul al 9-lea. Productia ar trebui sa fie de 300 mc la hectar. Puterea calorica la Paulownia depinde de cum se arde: peleti sau lemn de foc, fiind lemn usor arde repede si ai nevoie de cantitati mari. Puteti sa faceti o asociere cu plopul sau salcia, ca sa intelegeti cum sta treaba. Evident lemnul trebuie sa fie foarte uscat, dar asta se stie deja.
Merita sa astepti cei 9 ani ca sa plantezi Paulownia si sa vinzi lemnul? Depinde, daca e pamantul tau si nu ai alte planuri cu el, merita. Sa iei pamant in arenda, sa investesti ca apoi sa castigi cei 30.000 de euro promisi, fa o socoteala: in 9 ani ar fi cam 3.333 euro pe an. La un singur hectar e putin, la cinci hectare, poate ca ar merita, adica sa zicem ca ai putea trai din afacerea asta. Doar ca dupa ce tai, iar stai 9 ani si tot asa. Adica ai nevoie de suprafete mari, ca sa tai an de an, sau ma rog, sa-ti ajunga venitul pe ani buni – daca nu cumva inflatia o sa-ti roada din bani.