Pret kW prosumator in 2024

Deja ideea de a monta panouri fotovoltaice in Romania s-a raspnadit asa de mult, incat cei care vor sa devina prosumatori in 2023 au epuizat banii dati de guvern in cateva clipe de la deschiderea programului. Chiar si in cazul investitiei minime pentru a instala cei 3,5 kW romanul ar vrea sa fie prosumator, macar pentru a da ziua in retea si a compensa noaptea [ compensare cantitativa ], care ar trebui sa fie de 1:1, adica dai in retea ziua 1 kW si primesti gratis noaptea acelasi kW, fara a mai stoca in baterii. Altfel prosumatorul primeste de la furnizor exact pretul energiei active cu care furnizorul vinde energia. In teoreie!

Pret kW prosumator in 2024

Romania si-a propus in 2023 sa ajunga la peste 100.000 de prosumatori, ceea ce nu este chiar asa de rau. Fie ca apeleaza la subventia de la stat, adaugand minim 2000 de lei pentru o instalatie fotovoltaica de 3,5 kW, fie pune la bataie mai multi bani si instaleaza cata putere crede el ca ar fi nevoie pentru casa sa si pentru a mai face un ban prin livrarea surplusului in retea. Seamana cu planurile pentru autostrazi, multe pe hartie si putine in teren.

Eu vreau sa merg pe investitie personala, daca am bafta si mi se aproba dosarul de prosumator e ok, daca nu oricum eu imi pun si baterii, macar pentru consumul casnic de primavara pana toamna, asigurat din panouri si baterii. pentru asta am in plan sa pun panouri de 10 kw, invertor de aceiasi putere [ sau ma rog sa fie 11 kW ] si baterii la fel, 9 – 10 kW LiFePO4. Anul trecut un prosumator primea 0,54 de lei pe kW livrat in retea, nu ma astept la un pret mai amre nici in 2023 [ desi evident ca va fi o crestere, maia les ca s-a scos deja plafonarea pentru energie la iarna – sau cand o sa vada ca lumea tot nu are bani, o vor pune la loc ( sic! ).

Oricum conform legilor in vigoare in 2023 un prosumator va putea primi maxim 1,3 lei/kWh. Ar fi mai mult decat ok, dar sa asteptam iarna, sa vedem cum si ce va fi. Pana atunci eu imi fac si soba – ma rog, o sa fie un semineu ( termosemineu ) pe lemne, de 14 kW. Am ceva lemne puse la pastrare din taierile din gradina, undeva la 5 mc, mai iau inca 5 mc gata taiate si o sa fiu pregatit de iarna ( de fapt mai am si centrala pe gaz, daca o sa-mi permit o sa o folosesc ).

Sa ma incalzesc cu 10 kW pe casa in panouri fotovoltaice nu cred ca e posibil, dar una peste alta, gaz + semineu + panouri fotovoltaice ar trebui sa rezolve un minim de 22 de grade in casa mea de 100 mp de la tara ( da, m-am mutat la tara de anul trecut, stau la curte, mai pun o rosie, un castravete si macar am aer curat, liniste daca nu mai fac si ceva economie daca tot muncesc remote ca in pandemie ).

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *