„Cel ce deține informațiile – el deține lumea”

În ianuarie 2023 a avut loc în Elveția Forumul anual de la Davos, unul dintre cele mai cunoscute evenimente economice ale vremurilor noastre. Prin tradiție, în cadrul său, se desfășoară evenimentul de vineri „Shabbat in Davos”, care reunește toți participanții evrei ai forumului din întreaga lume.

Într-adevăr, imaginea evreului de astăzi este indisolubil legată de succesul economic și prosperitate. Și simbolul succesului evreiesc din ultimele două secole este familia de bancheri Rothschild.
Cine sunt ei și cum a început totul?

Istoria familiei Rothschild își are originea în ghetoul evreiesc din orașul german Frankfurt pe Main. La mijlocul secolului al XVIII-lea, Amschel Moses deținea un mic birou de schimb valutar și un magazin comercial. Există o serie de versiuni despre originea numelui de familie Rothschild. Potrivit unuia dintre ele, semnul biroului lui Amschel era roșu, care în germană sună ca Rot Schild – „semn roșu”.

În 1744, lui Amschel i s-a născut un fiu, căruia i s-a dat numele Meyer. A devenit „primul Rothschild”. Până în secolul al XIX-lea, Meyer Rothschild avea o avere de un milion de taleri, persoanele cu titluri aveau nevoie de ajutorul lui, iar afacearea bancară a înflorit. Familia era importantă pentru Rothschild și avea mari speranțe în cei cinci fii ai săi, care urmau să-i continue munca. Copiii primului Rothschild au început să se căsătorească cu alte dinastii evreiești din Europa și au câștigat astfel influență asupra economiei și vieții politice din diferite țări. Karl a mers la Napoli, Nathan la Londra, Solomon la Viena, James la Paris, în timp ce fiul cel mare Amschel a rămas la Frankfurt și a gestionat afacerea principală. Două ramuri ale familiei Rothschild, franceză și engleză, au supraviețuit până astăzi.

Se știe că Nathan Rothschild, un reprezentant al Casei engleze Rothschild, a câștigat 40 de milioane de lire sterline la vestea înfrângerii lui Napoleon în bătălia de la Waterloo! Informațiile despre rezultatul bătăliei, primite înaintea altora, le-au permis Rothschild-ilor să joace un joc de succes la bursă. Atunci Nathan și-a rostit legendarul aforism: „Cel ce deține informațiile – el deține lumea”.

Dar Rothschild au intrat în istoria poporului evreu la începutul secolului al XX-lea, în primul rând, cu sprijinul lor pentru crearea statului Israel. Filantropul și sionistul convins Edmond de Rothschild nu și-a uitat niciodată rădăcinile și a tânjit după renașterea statului evreiesc. O conversație întâmplătoare cu un rabin care i-a spus baronului despre suferința evreilor ruși i-a schimbat radical perspectiva. De atunci, nu a economisit bani pentru a-i ajuta pe primii coloniști evrei din Imperiul Rus care au fugit în Palestina de pogromuri. Fondurile lui Rothschild au rămas principala sursă de finanțare pentru mișcarea de colonizare din Palestina până la sfârșitul vieții sale, ceea ce a dus la crearea Statului Israel în 1948.

Familia Rothschild există până în zilele noastre, dețin bănci, companii de investiții, mass-media, mine de cărbune, diamante și aur, dețin peste 100 de parcuri și grădini în Europa. Motto-ul succesului lor, care astăzi poate fi estimat la 3,5 trilioane de dolari, a fost dictonul fondatorului dinastiei Mayer: „Este nevoie de mult curaj și multă prudență pentru a face o mare avere”. Fiecare oraș important israelian are o stradă Rothschild – în amintirea marii contribuții a acestei familii la crearea statului evreiesc.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *