Case ieftine in Ungaria

Periodic roman ii dau navala dupa case ieftine in Ungaria, dar descopera repede ca totul este doar o himera, ce este ieftin nu e de calitate si ce este bun, este la fel de scump ca in Romania. Evident ca ofertele sunt in special in satele sarace de langa granita cu Romania, daca ajungi la granita cu Austria sau in jurul Budapestei, vei vedea ca sia colo preturile sunt mult peste posibilitatile romanilor. Avantajul este ca majoritatea caselor ieftine din Ungaria au apa, curent si gaz – unele au si canalizare centralizata, daca nu au fosta septica sau prister cum ii zice in Ardeal.

Case ieftine in Ungaria

Goana dupa case ieftine in Ungaria dateaza din anii ’90, cand primii romani, in marea lor majoritate etnici maghiari au plecat in tara li Orban dupa un trai mai bun. O vreme a fost ok, apoi a aparut nostalgia dupa viata de acasa, multi au inceput sa-si vanda proprietatile, evident la un pret mai mare decat au cumparat. Au aparut zeci de firme de imobiliare care i-au jecmanit la propriu pe romanii naivi, care necunoscand nici limba si nici legislatia maghiara au dat procente insemnate intermediarilor pusi pe imbogatit rapid.

Pretul pamnantului la tara in Ungaria este mai mic decat cel din Romania, asta este evident si corect. casele insa costa in functie de cum sunt construite, cand si din ce materiale. O casa renovata, cu tigla noua, pavaj in curte, poate gazon in loc de buruieni in curte, costa mult mai mult ecat o casa batraneasca din vaiuga [ chirpici ]. Cu toate astea mii de romani cred ca pretul corect al unei case nu trebuie sa depaseasca 10 – 20 de mii de euro. Indiferent cum e mobilata sau renovata. Nu poti sa le schimbi mentalitatea indusa de televiziuni si de gura targului, oricat ai incerca.

Preturile la imobile au crescut in Europa in ultimii 10 ani, la fel si in Ungaria, o casa ieftina nu mai ai cum sa gasesti, decat daca ai mare noroc. Multi romani care nu s-au adaptat in tara vecina vor acum sa vanda, doar ca nimeni nu vrea sa le dea prwetul cerut, care sa le permita sa se mute inapoi in Romania. Au de ales, fie scad drastic pretul si scapa de o proprietate care-i incurca, fie raman cu ea, pentru vacante, sau de ce nu – stau definitiv in Ungaria.

Viata in Ungaria nu difera mult de cea din Romania, daca ne referim la preturi, doar ca aici unele alimente de baza sunt subventionate, produsele romanesti sunt mai bune decat cele unguresti, iar aici ma refer in general la legume si fructe.

Actele de vanzare – cumparare in Ungaria se fac la avocat, iar pretul dat este destul de ok – cateva sute de euro, in functie de zona. Impozitul local – de multe ori numit impozit pe casa este mic, pana in 15 – 20 de euro anual. Avocatul se ocupa de tot, chiar si cu trimiterea contractelor actualizate la apa, gaz si curent pe numele noului proprietar. De fapt face doar cererea, ele vin de la furniziorii de servicii. Vei plati gunoiul, car ese ia odata pe saptamana – cel menajer, iar plasticul odata pe luna. O sa mai revenim cu detalii, daca sunt cititori interesati.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *