Vino sau Vin-o

Nu stiu de ce vad tot mai des scris gresit vin-o, cu cratima, cand la limba romana invatam ca singura forma corecta este vino, iar gramatica ne spune ca la imperativ verbul a veni se scrie vino si nu vin-o. Va pun mai jos cum se vonjuga verbul, ca sa fie mai usor pentru toata lumea.

Prezent

eu vin
tu vii
el/ea vine
noi venim
voi veniți
ei/ele vin

Imperfect

eu veneam
tu veneai
el/ea venea
noi veneam
voi veneați
ei/ele veneau

Perfectul Compus

eu am venit
tu ai venit
el/ea a venit
noi am venit
voi ați venit
ei/ele au venit
Concluzia: se scrie corect fara cratima vino! La imperativ asta e forma corecta, sper sa nu mai faceti greseala sa scrieti cu cratima imperativul verbului a veni, vin-o!
Tema pentru acasa: cum scriem corect: pune-ti cacliula in cap sau puneti caciula pe cap? Sau un alt exemplu: scrie-ti tema pentru maine sau scrieti tema pentru maine? Nu uitati sa si explicasti de ce alegeti o varianta sau alta.
Varianta corect gramaticala: daca scriem la singular (tu) vom scrie cu cratima, daca insa este forma de plural (voi) nu folosim niciodata cratima! Acum pare mai simplu nu-i asa? Incheiem azi lectia de gramatica, pentru ca pana la urma suntem un site cu stiri si informatii, dar am zis ca putina gramatica nu strica niciodata.
News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *