Investitiile in companii care dau dividende

Recent am decis sa investesc si eu in actiuni, parca am mai spus asta cand mi-am dat cu parerea despre TradeVille, iar azi vreau sa discut putin despre ce spune Ovidiu Tarcu despre asta. Urmaresc canalul sau de ceva vreme, pentru ca indiferent daca sunt sau nu de acord cu el, se discuta probleme interesante. Acum de exemplu a adus in discutie investitiile in companiile care dau dividende, o zona unde as fi si eu interesat sa fac prima mea miscare. Hai sa analizam care zice el ca sunt principalele dezavantaje daca ai face asa ceva. Ca absolvent de FABBV – adica finante, banci si burse de valori in anul 2000 zic eu ca am cel putin niste cunostinte minime pentru a intelege mecanismul.

Investitiile in companii care dau dividende

La punctul 1 zice ca nu e chiar ok sa investesti doar in companii care ofera dividende, pentru ca iti limitezi sansa de castig. Pe de o parte asa este, pe de lata parte tot timpul ajungi la o limita, pentru ca nu ai sanse reale sa investesti in IT, masini, si toata plaja de firme. Pana la urma daca te imprastii prea mult, risti sa faci tot portofoliul praf. Macar si pentru ca va trebui sa stai mereu cu ochii pe prea multe directii. De aceea eu sunt mai nuantat cand vine vorba de a nu tine toate ouale intr-un singur cos. Ma refer aici de exemplu la a tine banii in mai multe valute, pe de o parte esti mai safe, pe de alta castigi mai putin in majoritatea cazurilor. Eu prefer de exemplu EURO si in ultimii 3 ani nu am dat rateuri [ pana acum! ].

La doi era faptul ca dividendele nu sunt garantate, Ovidiu Tarcu dand exemplul BRD – ei aici am o veste buna, desi nu au mai dat dividende, pretul actiunii a crescut in ultimul an, deci compenseaza. Nici crestera valorii unei actiuni nu e garantata, asa ca zic eu ca ambele variante au + si -, eu as merge mai departe cu acele companii din portofoliu care sa-mi dea si ceva cash, pe care sa-l folosesc fie pentru a lua noi actiui, sa diversific sau sa intaresc portofoliul, fie sa folosesc banii pentru altceva [ de la vacanta, telefon mobil si pana la un cadou de suflet pentru cei dragi! ].

DA, cand iei dividendele platesti impozit, asta e viata si realitatea. Pierzi sa zicem 10% ramai cu 90%. Sa vezi cum este cand iti dai salariu de la propriul SRL, iar profitul net este cam 1000 de euro pe luna. Iti ia statul 48% si ramai cu 52%, te doare inima, nu-i asa? OK, intr-o lume ideala, cand esti mereu cu portofoliul pe +, ai fi castigat, dar ce te faci daca iesi pe -?

La final: nu toate companiile care dau dividende au o scadere a pretului pe actiune, dar despre asta probabil in alt articol legat de Educatia financiara, un capitol nou pe “La bani marunti”, un site cu de toate, inclusiv despre bani. Eu unul as investi in firmele care dau peste 5% dividende, iar din baniifacuti as investi in ceea ce cred eu ca va avea o crestere a valorii actiunii. Nu zic ca am dreptate, este doar parerea mea, la inceput de drum, dupa un an de analzie si carti citte, corelate cu studiile facute in domeniu la Londra.

News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *