In ce secol, mileniu suntem

Anul 2024 bate la usa si observ ca multi nu stiu in ce secol, mileniu suntem sau unii chiar se mira si intreaba in ce deceniu s-a nascut. Asa ca mi-am zis eu ca e vremea sa vorbim despre timp, masurarea lui si poate deslusim impreuna misterul. In mod cert, daca trecem peste secunde, minute si ore, anul este cea mai mica unitate de masura a timpului. Urmeaza apoi inmultirea cu 10 si ajungem la deceniu, secol si mileniu – adica 1000 de ani. Incurcatura apare atunci cand vrem sa stabilim in ce moment suntem azi. Hai sa le luam pe rand si sa vedem unde suntem azi.

In ce secol, mileniu suntem azi

Mai sunt cateva zile si suntem in anul 2024, dar in ce deceniu, secol sau mileniu suntem mai exact? Hai sa le luam pe rand, deceniul acesta a inceput in anul 2020 si se va incheia peste 10 ani, adica in 2029. Secolul XXI a inceput in anul 2001 si se va incheia in 2100 ( mai e ceva timp pana se va termina! ). Tot in 2001 a inceput si Mileniul III, care va dura fix 1000 de ani, deci pana in anul 3000! Oho, sa apucam noi zilele alea si mai discutam despre calendar.

Asadar incurcaturile apar la faptul ca deceniile incep in anii care se termina cu 0 si secolele si mileniile in cele care incep cu 1. Anul zero nu exista, asadar primul secol a inceput in anul 1 si s-a terminat in anul 100, la fel si primul mileniu s-a incheiat in anul 1000. Deci azi ne aflam in al doilea deceniu al secolului XXI, din mileniul III. Hai ca n-a fost asa de greu precum parea. Stiu ca pentru multi pare derutant faptul ca in anul 106 eram deja in secolul al 2-lea, iar in 1601 cand Mihai Viteazul a infaptuit prima unire a Principatelor Romane eram abia in secolul al XVII-lea, mileniul al 2-lea si primul deceniu.

Cu speranta ca v-am lamurit in ce secol, mileniu si deceniu suntem azi si cum se calculeaza corect acest lucru, astept sa-mi puneti si alte intrebari legate de timp. Ca sa va faceti o idee, de la inceputul erei noastre, adica anul 1, au trecut peste 63.724.320.000 de secunde. O precizare, un centenar are 100 de ani, doar ca nu se specifica data la care incepe, de aceea saprbatorim intr-un an oarecre centarul – adica trecerea a o suta de ani de la un anume eveniment.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *