Statul vrea sa oblige investitorii sa foloseasca e-Factura atunci cand emit facturi, toate bune si frumoase, sa avem noi ce si cui factura ca nu este o problema. Problema apare atunci cand vor sa te oblige sa platesti CAS si CASS pe PFA indiferent de veniturile din acel an. Iar taxele vor fi calculate pana la urma la salariul minim indiferent daca firma are sau nu acei bani. Deja nu mai ai voie sa ai SRL fara niciun angajat, ceea ce exclude din start cateva categorii de mici intreprinzatori: studenti, pensionari sau cei aflati la inceput de drum care se intretin din salariul unuia singur dintre soti. Asta mi-a venit in cap fara sa analizez mai profund ce categorii sunt afectate.
e-Factura pentru PFA
Ideea de a folosi e-Factura in mod obligatoriu nu este rea, desi sa nu lasi alternative numai a societate libera nu seamana. Eu folosesc acum portalul celor de la SOLO, am acolo facturare clienti si este ok, banuiesc ca vor implementa ei transferul catre e-Factura ( asa ar fi normal, sau ma rog, sa integreze cumva in aplicatia lor o solutie viabila. Pentru ca o sa ai nevoie de semnatura electronica, care ca de obicei, nu este gratis ( sau este? ).
Cine este afectat de toate inovatiile guvernantilor? In mod principal cei mai mici intreprinzatori – care in loc sa fie lasati sa se dezvolte obtinand astfel cel putin una din doua: cresterea bazei de impozitatre sau un trai decent pentru investitor, scapand statul de grija lui. Omul isi face PFA din cateva motive: sa nu fie prea mare bataia de cap, sa poata folosi banii asa cum vrea el, sa nu dea faliment din prima luna. Mai renteaza sa ai PFA? Teoretic nu mai renteaza sa faci nimic in Romania, fie te angajezi la stat, fie pleci din tara si lasi sa aiba firme doar aia de-i duce capul cum sa-si plateasca darile.
Teoretic din 2024 isi vor permite sa aiba un PFA doar cei care au un venit net de minim 50.000 de lei anual. Pare o gluma daca te gandesti ca vorbim de o firma, care ar trebui sa incaseze 10 mii de euro intr-un an ( sau ma rog, sa-i ramana in buzunar inainte de impozite si taxe ). Doar ca sa nu uitam ca vorbim de cei mici, care vor sa-si legalizeze incasarile – sa zicem o croitoreasa, care viseaza sa ajunga precum Hugo Boss. Sau cei care fac ridesharing, iar lista ar putea continua cu mici afaceri care ar fi bucurosi sa castige acea mie de euro lunar, ca sa nu mai fie nevoiti sa plece din tara.