Am inceput articolul asta prin vara, acum am schimbat anul si ma gandesc sa dau sfaturi pentru anul ce vine. dar dupa prima propozitie m-am oprit, azi am revenit si mi-am propus sa termin ce am inceput, nu de alta, dar sa nu mai treaca inca un an. Economie faci daca ai de unde, stau mereu si ma gandesc cat ar trebui sa castige un roman ca sa-si permita sa puna deoparte niste bani. oricat as socoti imi dau seama ca sumele pe care le invartim noi romanii sunt mici, derizorii as putea spune. Evident ca este o diferenta intre cei cu salariul minim si cei cu cel mediu, dar tot saraci ramanem fata de restul Europei.
Cum sa facem economie in 2024
Doi salariati care traiesc impreuna ( m-am ferit sa spun neaparat sot si sotie ), au lunar o mie de euro sau ma rog, in bani romanesti, ar fi 5.000 de lei. In medie, daca ai pune totul la socoteala pe zile ti-ar veni cam 160 de lei de cheltuiala. Cica este o regula prin care tu ar trebui sa-ti gestionezi banii cam asa: 50 – 30 – 20. Deci jumatate din bani ar trebui sa-i dai pe cheltuielile casnice, sa zicem 80 de lei pe zi. Daca te referi la mancare, cred ca se poate, desi acum depinde si ce mananci, dar cred ca este fezabil. Ar ramane sa-ti faci micile placeri cu cei 30%, adica cu aproape 50 de lei pe zi. Nici asta nu pare exagerat, imi ziceti voi pe ce ati da zilnic suma asta.
Iata ca ne raman aia 20% pe care ar trebui sa-i economisim, cam 30 de lei pe zi. Suma devine interesanta daca realizezi ca astfel ai pus la saltea cam o mie de lei lunar, adica 12.000 de lei pe an sau echivalentul a 2400 de euro. Dupa algoritmul asta ai reusi in doi ani sa-ti iei o masina SH. Te incurca insa doua lucruri, iarna si chiria – asta daca stai in gazda, nu ai inca o rata la banca pentru „prima casa”. La mine e pe cale sa treaca al doilea an de cand incerc sa fac o experienta pe modelul de mai sus. Reusesc ce-i drept sa fac economie, dar apare neprevazutul: o problema la masina, ba una de sanatate, ba trebuie sa-mi schimb laptopul, iar economiile zboara asa de repede, ca am impresia ca nici nu au fost. Asa trece timpul, an dupa an, iar tu realizezi ca trebuie sa-ti cresti veniturile.
Odata veniturile crescute, apar nevoi noi, cheltuieli noi si o iei de la capat. Parca nici nu stii cum traiai cu un an in urma, cu bani mai putini.