Contabilitate PFA

Ti-ai deschis un PFA si acum ai nevoie de un contabil? Te-ai gandit sa-ti tii singur contabilitatea, pentru ca nu e chiar asa de complicat sa o faci, iar declaratiile si impozitele se depun si se platesc odata pe an, pe data de 25 mai ale anului urmator! La PFA contabilitatea este in partida simpla, deci cu siguranta te vei descura cu ajutorul unor aplicatii gratuite, maia les daca nu ai angajati si nu esti platitor de TVA sau nu emiti facturi in afara Romaniei. In cazul in care ai clienti din Uniunea Europeana, vei avea nevoie sa ai un cod de TVA intracomunitar, doar pentru a putea functiona, nu vei plati evident TVA.

Contabil PFA

Cauti un contabil pentru PFA-ul tau? Stiu eu cativa, lasa-mi un mesaj mai jos si iti dau numarul lor de telefon. dar pana sa angajezi unul, iti dau cateva idei cum sa-ti tii singur contabilitatea la PFA. Regulile de contabilitate PFA sunt destul de simple, astfel incat cu un minim de cunostinte oricine isi poate tine singura contabilitatea. Iata mai jos de ce documente ai nevoie:

1. Registrul-Jurnal de Încasări și Plăți
2. Registrul-Inventar
3. Registrul de Evidență Fiscală – trebuie obligatoriu completat!
4. Factura
5. Chitanță

Asadar sa le luam pe rand: Registrul-Jurnal de Încasări și Plăți, aici asa cum ti-ai dat seama vei inregistra toate incasarile si platile facute pe PFA. Se poate tine in EXCEL, dupa modelul din poza de mai jos. Mare atentie, deoarece declaratiile se depun anul viitor, va trebui sa pui bani deoparte, 10% pentru impozitul pe venit [ daca o faci in sistem real, daca ai alta norma de impozit pe venit, se plateste cat zice acea norma! ]. Toate operațiunile PFA-ului (incasari si plati) se inregistreaza in contabilitate in ordine cronologica.

Daca nu ai mijloace fixe, contabilitatea se tine si mai usor, nu va trebui sa faci inventarul lor. Adica orice echipament cu o valoare mai mare de 2500 RON se numeste obiect de inventar! 

La final de an vei face un calcul simplu: venituri – cheltuieli [ deductibile ] = profit brut, adica suma pentru care vei avea de platit 10%. Vezi e simplu se tine contabiltatea pentru PFA?

Completează Declaratia Unica in termenul prevăzut de lege – până pe 25 mai 2023  pentru anul 2022.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *