Cele mai sărace țări ale Uniunii Europene | PIB-ul pe cap de locuitor

Cred ca nu e roman care sa nu stie ca Romania este in topul celor mai sarace tari din Uniunea Europeana, asta caca masuram corect in functie de PIB per capita si maia les prin puterea de cumparare. DA, ne laudam ca avem cei mai multi proprietari de imobile din lume, insa asta doar pentru ca multi le-au avut deja de pe vremea comunismului sau le-au cumparat imediat dupa Revolutia din 1989, la preturi de nimic. Daca mai adaugam ca la noi peste 44% din populatie este inca la tara, unde evident taranul este proprietar, cand media europeana este de 25%, imaginea de ansamblu devine mai clara.

Cele mai sărace țări ale Uniunii Europene | PIB-ul pe cap de locuitor

Ca de obicei Bulgaria este inaintea noastra la saracie, noi ocupand un merituos loc doi, iar pe trei, completand podiumul se afla incredibil Polonia. Ungaria este si ea la cativa pasi langa noi, pe locul cinci, devansata de Croatia. Deci cu cei 14.858 $ pe cap de locuitor, suntem langa bulgari – 12.221,50 USD, sau langa unguri care au 18.728,12 USD.  Nu stiu cum se face dar nu mai scapam de locul asta doi, desi tot crestem de la an la an, dar nici altii nu stau pe loc.

Dca vrem sa comparam puterea de cumparare pe cap de locuitor, Ungaria are 36.774 si Romania 36.110, deci oricum stam mai slab decat vecinii nostri de la vest. Ce-i drept datele sunt din 2021, probabil ca anul asta sunt ceva schimbari, desi Orban vrea sa tina sub control preturile la alimentele de baza. Am vizitat partea de este a Ungariei si mi se pare ca preturile sunt cam la fel ca la noi, in Romania. La unele produse mai mari, la altele mai mici.

Prin anii 1970 Suedia era pe prima pozitie la nivelul de trai, Luxemburgul era pe doi, anul acesta se pare ca irlandezii urca vertiginos, iar codasii Europei sunt mereu aceiasi. Prin anii 80 Monaco era lider, Elvetia urcase si ea in top, Luxemburgul fiind pe locul sase, dar deja in 2007 lucrurile s-au aranjat asa cum le stim azi. Evident ca Monaco sau Liechtenstein cu ai sai 36.476 locuitori nu se pun, dar sunt si ei in statistica.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *