Am inceput deja sa scriu la categoria educatie financiara, asa ca azi dau startul la ciclul de articole [ vor fi si video pe YouTube in curand ] „cum (nu) am ajuns miliardar”, o epopee a aventurii mele inceputa in 1992 ca antreprenor de succes in Romania postcomunista. DA, aveam 27 de ani can am decis sa nu mai fiu angajat la stat si sa incep viata de antreprenor. Aveam o viziune – bazata pe experienta din acele timpuri – despre ce trebuie sa fac ca sa ajung miliardar. In cele ce urmeaza o sa aflati si voi de ce (nu) am reusit sa ajung unde trebuia, cine este de vina si ce puteam sa fac ca sa fie mai bine.
Cum (nu) am ajuns miliardar
In 1992 in Romania inca ne uitam la televizoarele comuniste, care si daca aveau telecomanda – majoritatea fiind alb-negru si chiar pe lampi, permiteau urmarirea catorva canale fara a fi nevoit sa invarti la butoane. Asa ca mi-a venit o idee geniala: cum ar fi daca toate televizoarele ar avea telecomanda? Am proiectat una, apoi am descoperit ca pot folosi cu mici modificari chiar o telecomanda facuta de rusi la Fabrica Alfa, am dat drumul la import si la productia lor in stare modificata, a fost un succes. Doar ca durat fix 6 luni, au fost importate televizoarele ieftine de la turci si afacerea mea s-a dus pe apa sambetei. Ca si banii castigati si care au ajuns la banca de unde luasem imprumut ca sa ma dezvolt. Coroborat cu inflatia din acea vreme si cu dobanzile de peste 100%, prima mea experienta s-a terminat jalnic.
Am vandut tot ce aveam pe firma, am ramas cu un 486 second hand si cam atat. Dar nu mai aveam datorii. Am inteles ca daca vreau sa fac bani pentru viata de zi cu zi, trebuie sa fac comert. Am adaugat obiectul de activitate pe firma – nici nu credeam ca o sa ajung aici vreodata, ce asa greu sa faci comert: cumperi ieftin si vinzi scump – si am deschis o taraba cu de toate. Am imprumutat o dubita de la o rida de-a mea, pentru aprovizionare, m-am extins repede si peste un an aveam un chiosc si ma pregateam sa investesc in al doilea. Aici vine prima lectie despre afaceri: Daca vrei sa fii miliardar, fa-ti o afacere scalabila, care sa nu depinda de tine!