Soba versus semineu

O sa va intrebati care e legatura intre sobe si seminee cu banii, ei bine in contextul scumpirii gazului, curentului si a lemnelor de foc, totul se rezuma la bani. Mai exact la randament, iar aici semineul conduce detasat in fata sobelor. DA, azi unii vorbesc despre soba cu clopote, de fapt doua camere unde se stocheaza aerul cald. Dar soba are la baza inclazrea suprafetei sale, pe baza fumului, care se pierde. Semineul are la baza principiul convectiei, adica sufla aerul cald in camera, cu un randament mai bun ca al unei sobe. Nu mai vorbim de o casa cu mai multe sobe, versus un singur semineu.

Soba versus semineu

Consumul de lemne pentru un semineu se poate calcula in functie de volumul de incalzit, desi multi merg pe suprafata. Pentru o casa de 120 mp, cu incaperile de cu inăltimea de 2,5 m, ar inseamna 300 mc. Sa presupunem ca avem un semineu cu o putere nominala de 15 kW.  Asta ar insemna ca ar trebui sa arzi cam 5 kilograme de lemne pe ora. Daca facem focul cam 8 ore pe zi, ar fi 40 de kilograme de lemn pe zi. Diferenta dintre diferite categortii de lemn nu e mare, evident ca cel mai bun este el de esenta tare. O luna necesita cam 1200 kg de lemn, in cinci luni de sezon friguros ar veni cam sase tone de lemn

Luam in medie 500 kg de lemn de esenta tare la un metru cub. Acum calculul e simplu, 1200 : 500 = 2,4 mc. In mod teoretic ai putea trece iarna destul de usor cu 3 mc de lemn de esenta tare, maxim 5 mc de lemn de foc de orice fel. Am facut acest calcul pentru o casa cu semineu de 15 kw, cu o suprafata de 120 mp.

Precizari importante: puterea calorica a lemnului merge de la 4 kwh/kg la 4,5 kwh/kg. Desi nu ati crede, bradul are 4,5 iar fagul 4. Diferentele apar la greutatea specifica, bradul este mai usor, deci are volum mai mare. Cand faceti socotelile e bine sa le faceti la greutate si nu la volum.

Revenind la diferenta intre soba si semineu, ganditi-va ca la o masina folosim recircularea aerului pentru a inalzi mai repdede masina, asa este si in cazul semineelor. Aerul mai rece este tras in semineu, incalzit si dat inapoi in casa. Mai putine lemne pentru aceiasi cantitate de caldura. In cazul sobei avem incalzirea prin radiere, de aceea soba cu clopote e mai buna decat cea obisnuita.

Asa cum se vede in poza, la o soba cu doua clopote, aerul cald se mentine mai mult timp in soba, aerul rece este tras din casa, incalzit si o parte din el se duce pe horn, afara. La un semineu, el este recirculat in proportie mai mare. Sfat: aerisiti zilnic camerele, pentru a avea aer proaspat in casa, bogat in oxigen.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *