Romanii au cumparat case in Ungaria inca din anii ’90 si continua sa cumpere, atrasi de mirajul preturilor mici din satele maghiare. Un sambure de adevar exista in povestile care cirula pe internet, este vorba de pretul pamantului intravilan din tara vecina, mult mai mic decat in Romania. Chiar si asa, pretul unei case in Ungaria este mai mic decat in Romania, tinand insa cont de cateva aspecte: marimea localitatii, materialele din care e facuta casa, utilitati existente. O casa din vaiuga, veche si cu acoperisul facut acum 50 de ani va fi mereu mai ieftina decat una din caramida, renovata.
Piata imobiliara din Ungaria in 2023
Viata s-a scumpit in Ungaria de la an la an, chiar daca guvernul lui Victor Orban cauta solutii de a plafona preturile la anumite categorii de marfuri. Fata de 2020 preturile s-au dublat la multe marfuri, unele au ramas totusi mai mii decat in Romania. Una peste alta insa, ai nevoie de mai multi forinti azi pentru a duce un trai cat de cat decent in Ungaria. Materialele de constructie sunt mai scumpe ca in Romania, la fel si produsele electrocasnie.
În aceste momente, în pofida tuturor știrilor negative, piața imobiliară este încă în expansiune pe fondul dorinței populației de a-și securiza economiile în bunuri care nu se vor devaloriza, precum și pe fondul noii tendințe a lucratului de acasă (remote).
Pentru a cumpara o casa in Ungaria ai nevoie de un avocat, el se ocupa de tot si iti va taxa acest efort cu cateva sute de euro. Tot el va face transferul utilitatilor pe numele tau. Ai insa grija sa verifici daca asa are fosta septica sau este racordata la canalizare, daca este racordata la gaze sau nu, la apa si eletricitate. Daca ai put forat cu apa in curte este perfect, daca ai si sistem fotovoltaic pretul casei va creste u cel putin 50% fata de o casa fara asa ceva.
In 2023 pretul apartamentelor vechi, casele din vaiuga nerenovate se vor ieftini – cel putin asa spun expertii maghiari. In shimb va creste pretul caselor renovate si al apartamentelor noi. De ce? Pentru ca a cresut pretul utilitatilor, o casa izolata va necesita cheltuieli mai mici, deci investitii mai mici si astfel pretul creste. Meseriasii si materialele de constructie sunt foarte scumpe in Ungaria, cu 30% minim mai mari fata de Romania.