Riscuri si beneficii la PFA

Daca nu venea anul 2023 nici nu as fi discuta despre riscuri si beneficii la un PFA, dar azi ma gandesc de doua ori pana sa trag o concluzie. Sunt doua aspecte de luat in calcul, cel mai important fiind cifra de afaceri. Daca nu este una certa, sau mai exact daca profitul sau venitul net cum ii mai zice, nu este la nivelul de minim 1000 de euro pe luna ( venituri – cheltuieli ) esti deja in impas. Al doilea aspect este legat de CASS si CAS. Mai exact: daca esti deja asigurat, platile de la PFA nu prea te ajuta, pentru ca de exemplu, la sanatate nu vei ffi dublu asigurat!

Riscuri si beneficii la PFA

Principalul beneficiu al unui PFA este faptul ca faci ce vrei tu cu banii firmei tale, fara sa mai justifici cumva ce faci cu asa zisul adaos, profit,venit net   – cum vrei sa-i zici. Apoi vin costurile relativ scazute, daca apelezi la SOLO si nu ai angajati, nu platesti TVA sau mai exact esti un mic PFA, vei plati 89 de lei pe luna contabilitatea, in plus nici macar nu ai nevoie de sediu, sa alergi pentru infiintare – culmea, nici macar nu platesti pentru asta! Dar desi totul pare roz, sunt si riscuri atunci cand iti deschizi un PFA – comparativ evident cu un SRL sau sa nu faci nimic.

Trec peste o chestie mai mult juridica: sa vina fiscul si sa te treaca de la PFA la angajat. Asta se intampla cand de fapt tu ai un singur beneficiar al serviciilor tale, nu discutam de vanzari de marfa. In mod cert asta atrage atentia si ridica suspiciuni. Dar despre asta voi discuta cu alta ocazie.  Daca am ajuns aici am o nelamurire, dar asta este inainte sa citesc ce spune legea:

Conform Legii nr. 125/2022 pentru completarea OUG nr. 44/2008, perioada în care o persoană fizică autorizată desfășoară activități economice, constituie vechime în specialitate.

La o prima lectura poti intelege doua chestii: ca o poti trece la experienta profesionala, dar si ca ar conta oarecum la vechimea pentru pensionare. Hai sa vedem ce zice legea. Pai zice ca ar trebui sa ai venituri de minim 12 salarii minime, iar in cazul asta a platit CAS ( da, aia 25% din venit la fondul de pensii! ).

Vechimea în muncă și, după caz, vechimea în specialitate este considerată perioada în care PFA a desfășurat activitate economică și a achitat contribuțiile, taxele și impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.

Adica e o gluma, evident ca daca ai achitat CAS ai pensie, e la mintea cocosului, nu stiu de ce a trebuit o lege cu articol unic ca sa ne spuna asta! Iar ca sa inchei cu dezavantajele: nu ai concediu platit – obligatoriu – dar asta este iarasi o vorba,ca de fapt muncesti cat vrei, iti iei libere cat doresti, ca doar tu centrezi si dai cu capul. Bani sa ai, ca in rest – fiind propriul angajat, ma indoiesc ca daca aveai SRL iti dadea statul bani de concediu!

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *