Factura de gaze in Ungaria

Multi romani s-au mutat in Ungaria dupa 1989, in speranta ca le va fi mai bine. Singurul lucru cert este ca acolo poti sa-ti cumperi o casa ( la tara ) mult mai ieftin decat in Romania. Dar cum arata factura la gaze in 2023 – 2024? Un cititor al site-ului nostru ne-a spus ca a platit pentru 132 mc doar 14.600 HUF, dar asta pentru ca sunt niste praguri de consum, pana la 144 mc este un tarif mic, de doar 102 HUF/mc, dar ce depaseste se plateste cu o suma astronomica ( asa apreciez eu ) de 747 HUF/mc. La un consum mediu de 300 mc pe luna pentru o casa de 100 m² incalzita cu gaz, ar trebui sa platesti undeva la 130.000 de forinti!

Factura de gaze in Ungaria

Sa platesti in jur de 340 de EURO pe luna incalzirea in Ungaria pare enorm, ar trebui sa fie o subventie de la stat pentru cei care se incalzesc cu gaze, altfel in mod cert ar fi mult mai scump ca in Romania. In cazul in care ai consuma in limita baremului de 144 mc nu este scump deloc zic eu, ar nici 200 de lei sau 40 de euro pe luna. In mod cert trebuie sa faci cumva sa te incadrezi in aceste sume, deci ai nevoie de o varianta de rezerva pentru zilele reci de iarna. Una ar fi un semineu sau o soba pe lemne, asta daca ai o parte din lemne asigurate din gospodarie, adica din gradina sau livada proprie.

O alta varianta care poate reduce substantial factura la incalzire ( deci implicit la gaze ) ar fi panourile fotovoltaice, desi este evident ca iarna nu ai pea multa energie la dispozitie. Nu stiu cat de usor devii prosumator in Ungaria, au si ei probleme mari in a putea primi atata energie de la poupulatie, dar ai si varianta cu stocare in baterii, ceea ce costa destul de mult ca investitie initiala. Concluzia mea? Desi ungurii iau gaz ieftin de la rusi, desi guvernul lor sustine ca e pe drumul cel bun, pentru un trai decent in Ungaria iti trebuie mai multi bani ca in Romania. Mancarea e mai scumpa, apa, gazul si curentul devin exagerat de scumpe daca nu te incadrezi in consumul subventionat de stat, prin urmare eu m-as gandi de doua ori inainte sa ma mut in Ungaria.

Vom urmari subiectul, iarna este abia la inceput si probabil ca vor fi si ceva schimbari din 2024, mai ales ca stiu ca multi maghiari se incalzesc cu convectoare pe gaz ( cate unul in fiecare camera ), deci consumul ar fi cam 100 mc pe camera. Am vazut ca multi stau de fapt intr-o singura camera, pentru a face economie, ceea ce nu prea te face sa te simti in mileniul 3 in Uniunea Europeana!

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *