De unde provine expresia a trece pe raboj?

Daca tot scriem aici despre bani, nu ar fi interesant sa mai invatam cate ceva si la limba romana? De exemplu stiti de unde vine expresia a trece pe raboj? Expresia isi are radacinile in evul mediu, rabojul fiind o bucata de lemn pe car ese insemnau cantitatile ce se predau unui client, pe una din parti nota cel ce preda marfa si pe cealalta cel care o primea. Dar se pare ca istoria pleca inca din epoca pietrei, cand s-au gasit astfel de insemnari pe bucati de os. La noi romanii se folosea o bucata de lemn pe care o imparteau in doua, una ramanea la creditor si alta la datornic. Asa a aprut si expresia, adica te trec la socoteala ca-mi esti dator.

De unde provine expresia a trece pe raboj?

In zilele noastre expresia a trece pe raboj este putin diferita, se refera mai ales la situatia cand cineva face o greseala si va trebui sa plateasca pentru ea. In mod cert in era digitalizarii nu mai foloseste nimeni rabojul ca instrument de tinere a evidentei, desi poate ca ar fi util chiar si astazi. Nu e mai usor sa crestezi ceva pe o bucata de lemn si sa nu mai depinzi de energia electrica? doar intreb, desi stiu sigur ca azi mai degraba am folosi o foaie de hartie si un pix, decat o bucata de lemn si un briceag.

Cand ai auzit ultima data pe cineva sa te ameninte: am sa te trec pe raboj, ai grija ce faci? Nu stiu, limba romana se imbogateste pe zi ce trece, dar se mai pierd si expresii, mai ales cele care nu sunt prea des utilizate. Poate ca la tara se mai foloseste si azi rabojul, poate ca ciobanii mai tin si azi la stana socotelile pe raboj. Ar mai fi de adaugat ca acest cuvant are diferite forme in functie de regiunea unde este folosit. Dar despre arhaisme, regionalisme si alte cuvinte vechi care se folosesc din ce in ce mai rar, cu alta ocazie. Vom lua limba romana la bani marunti, cu siguranta vom descoperi o multime de chestii interesante. Daca va place aceasta sectiune, puteti sa ne lasati mesaje cu expresii care va intereseaza, vreti sa stiti provenienta lor si mai ales cum erau utilizate acestea cu ani in urma.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *