Cum ne mananca inflatia banii an de an

Discutia despre inflatie este foarte vasta, partea simpla este cam asa: banii isi pierd valoarea in timp, ceea ce este sigur este ca ce puteai cumpara ieri cu 100 de euro, maine va costa mai mult, iar pe termen lung asta se traduce in pierderi destul de mari daca ai de exemplu economii in lei. Evident ca poti acoperi o parte din inflatie prin stocarea de euro, dar cat acopera asta in mod real? Sa incercam sa gandim pe termen lung, cum ar fi 30 de ani, cam cat este perioada in care platesti imprumutul la o locuinta. Toti stic ca daca luam chiar si un credit ipotecar cu domanda mica [ 5% ] tot o sa dublam costul in 30 de ani.

Cum ne mananca inflatia banii an de an

Multi zic ca nu este ok sa investesti intr-o casa, mai ales printr-un imprumut, pentru ca asta inseamna ca ai investit intr-un pasiv. Eu nu vad chiar asa, pentru ca pe termen lung s-ar putea sa iesi pe plus datorita inflatiei. Da, stiu ca multi spera ca pretul imobilelor va scadea, pentru ca uite, sunt mai putini romani in tara, cerere mai mica, si ghici ce: in ultimii ani am pierdut milioane de romani plecati in Uniunea Europeana, dar pretul imobilelor a crescut. De ce? Pentru ca inca suntem departe de preturile din vest.

Cand faci o investitie imobiliara prin credit te expui la un risc, nu ai garantia ca vei plati ratele intr-un interval asa d emare de timp: 25 sau 30 de ani. Tot teoria spune ca venitul tau va creste in moneda locala si inflati ava face ca suma initiala sa scada daca o recalculezi periodic in Euro sau dolari. De aici si prima regula: nu fa credite in valuta! Moneda locala este cea mai sigura, chiar daca initial pare ca nu este asa.

Ce stim sigur despre inflatie: banii tinuti pe termen lung la banca sau la ciorap in moneda nationala se devalorizeaza sigur si inevitabil. Dar oare daca ii tinem in valuta, acoperim inflatia pe termen lung? NU! Asa ca cea mai buna afacere este s ainvestesti intr-un activ sau un pasiv. Evident ca prima varianta aduce profit mai mare. Sa luam cazul unui apartament: ai si chirie incasata si pretul creste in timp. Va las sa faceti singuri calculele, cu siguranta veti intelege la ce ma refer.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *