Da, azi ma gandesc ca pana in decembrie va trebui sa inchid PFA-ul deschis de SOLO, asta pentru ca nu-mi permit sa platesc CASS chiar si in cazul in care nu am venituri, sau ma rog, cum spun ei – voi avea venitul net pana in sase salarii minime: adica 6 x 3300 = 19.800 de lei. Cum am ajuns la concluzia asta? Pai am doar doi clienti siguri care teoretic, daca nu as schimba sumele contractuale, as incasa cam 250 de euro lunar, din care ar trebui sa platesc contabilitatea la SOLO, 10 % impozitul pe venit si CASS-ul ala minim de 2000 de lei. Asta ar insemna un minim de plata de 2000 + 1000 + 1500 = 4500 de lei anual.
Radiere PFA: cum închizi un PFA?
In concluzie, la un PFA cu profilul de mai sus ar fi incasari de 15.000 de lei si cheltuieli minime de 4500, as ramane lunar cu 875 de lei! Pe bune, asta e socoteala lor. Asa ca voi radia PFA-ul ( mai pe romeneste o sa-l inchid ). Dar cum se face asta? Am discutat cu cei de la SOLO si au zis ca o sa faca ei toata treaba. Gasesti informatii in art. 25 din Legea nr. 26/1990, mai exact tot un judecator va aproba si desfiintarea firmei, asa cum s-a intamplat la infiintarea ei. procedura este simpla: depui o cerere de radiere la oficiul Registrului Comerțului unde ai sediul si cam aici se termina bataile de cap cu PFA-ul tau. As fi implinit doi ani daca ma lasau sa „traiesc”.
Cât durează închiderea unui PFA? Mai putin decat ai crede, intr-o tara birocratica cum este Romania, maxim 3 zile! La final vei primi asa numitul certificat de radiere si esti liber ca pasarile cerului. Ma astept la o minune pana la 1 decembrie 2023, care sa ma faca sa renunt la ideea de a inchide PFA-ul, doar pentru ca mi se pare o nebunie sa deschizi o firma ca sa o inchizi dupa una n. Dar nu depinde de mine,n-am de gand sa risc sa dau 3.000 de lei pe an doar de dragul de a spune ca am firma.
Ca sa poti inchide ( radia ) un PFA ai nevoie sa scrii in cere motivul, ma gandesc ca multi vor scrie: nu am bani de taxe si impozite! Mai ai nevoie de o copie dupa buletinul ( CI ) titularului si adio PFA.