Compensarea prosumatorilor in 2023

Romanul este mereu pacalit de stat, desi de multe ori mai are si statul dreptate in felul lui. Sa luam de exemplu compensarea 1:1 la care viseaza multi prosumatori, cum se face ea de fapt in 2023 in viziunea ANRE-ului? Desi cetateanul s-a gandit ca 1 la 1 inseamna kilowati, este de fapt vorba de lei. Mai exact, in viziunea statului, prosumatorul livreaza o cantitate de energie care la data x costa 100 de lei, la iarna va fi de fapt compensat cu 100 de lei. instanta a spus altceva, dar acum intreaba ANRE-ul, cine plateste transportuu dus – intors al energiei? A, evident prosumatorul, cauia i se mai coc cateva surprize ( de fapt celor ce au luat subventie de la stat in programul „casa verde”).

Compensarea prosumatorilor in 2023

Problemele pentru prosumatori apar de fapt pe timp de iarna – in ideea ca vara ar trebui sa fie suficienta energie ziua ca sa compenseze consumul de noapte. eu am in plan sa-mi pun panouri oricum, in regie proprie, initial OFF Grid, apoi mai vad eu ce fac – poate o sa am un sistem hibrid, cu baterii ( adica daca tot nu consum si nu am cum sa folosesc, dau la stat surplusul si astept sa vad cum se va face compensarea asta cantitativa ( valorica ). partea mai neinteresanta este ca ma vor costa bateriile astea cat nu face – sau poate merita, la final sau la toamna numaram kilowatii.

Trecand peste problemele de aprobare a dosarului de prosumator, iar aici ma intreb daca o sa-mi puna cineva la acelasi pret aia 3,5 KW daca platesc cu banii jos, compensarea cantitativa a energiei livrate nu va putea fi pusa in practica pe termen lung, oricat ar vrea romanii. Pai de ce? Hai sa simplificam socotelile: eu produc 100 kw pe zi si consum 100, teoretic as fi pe zero, dar de fapt pana la ora 10 seara consum doar 50, restul ii dau in retea. iau diferenta noaptea, nu am de dat niciun ban? Pai si eNEL din ce traieste?

Greseala prosumatorilor: instalarea unei puteri mult mai mari decat cea necesara propriei locuinte. De ce? Simplu, pentru ca azi inca instalatiile fotovoltaice sunt scumpe, iar in viitor sunt 100% sigur ca nu se va compensa antitativ 1:1 oricat am vrea noi asta. Sa-ti pui baterii – acumulatori? Eu asa am sa fac, desi e al naibii de scump, dar stiu sigur ca nu o sa stau la mana statului sa-mi compenseze macar consumul mediu pe 8 luni din an. Zero costuri nu exista, mai ales ca in 15 – 25 de ani alte panouri, alt invertor si alte baterii vor fi la tine in casa. Astea vor fi de mult uzate ( macar moral ).

News Reporter

2 thoughts on “Compensarea prosumatorilor in 2023

  1. Deci cu alte cuvinte , reducem numarul de electrocasnice , economisim cum putem , reducem iluminatul inutil al fațadelor alte fudulii, ca pe timpul lui ceașcă , cine a trait , știe. Si consumam din Retea 150 kw. Adica atat cat ne permitem sa cumparam. Restul se spala pe cap cu panouri cu tot , e o mare țacă, asta e . chinezării pe acoperiș v-au trebuit ?!?

    1. Statul a fost mereu impotriva cetatenilor, nu fac prosumatorii excepție. Ar fi interesante cat mai multe pareri pe tema asta, asa ca va asteptam aici sa comentam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *