Cel mai economic bec e ăla stins

In ultima vreme se tot discuta despre cum sa facem economie, asa mi-am amintit vorba bunicului meu: „cel mai economic bec e ăla stins”, dar pe de alta parte ma bate gandul cum sa investesc economiile in asa fel incat sa am o batranete mai linistita. Desi sunt inca in putere, sunt constienta ca asta nu va dura vesnic, asa ca am decis sa-mi iau masuri de siguranta, ba panouri fotovoltaice pe casa, o masina plug-in hybrid, un semineu pe post de centrala si tot asa, apa din fantana forata la 70 m, pentru ca de mancare om face noi rost de bani, din pensie – dar confort in casa faci mai greu la batranete.

Cel mai economic bec e ăla stins

Nu stiu daca am facut economie cuparand becuri economice, avand in vedere pretul lor – destul de mare zic eu, in raport cu calitatea lor, dar cu siguranta am redus consumul de energie electrica, vara nu trec de 150 kwh iar iarna maxim 200 – mai punem si ceva caldura cand e cazul de la aerul conditionat. daca ai o masina electrica sau hybrid, cu siguranta nu faci economie, chiar si daca ai panouri fotovoltaice pe casa, nu ai cum sa scoti in cativa ani cei minim zece mii de euro platiti in plus. In schimb esti asigurat ca nu mai esti afectat de pretul benzinei, asa cum erai in trecut.

Cat poti sa reduci consumul intr-o casa? M-am obisnuit sa am lumina mai mereu, vara bate soareel si tin perdelele la geam, iarna ziua e scurta si afara e mai mereu intuneric, deci un set de becuri economice de 10 W se fac simtite la buzunar, reduci consumul cel putin de 7 ori. Merg la piata cu scuterul electric, deci practic toata vara nu dau un leu pe transport, imi este mai usor sa-mi „chivernisesc” salariul. La final cand tragi linie poate ca economia nu este pe masura asteptarilor – calculelor – dar ai sentimentul acela de bine, multumirea ca ai facut ceva si pentru tine, pentru casa ta.

Un frigider mai modern, cu consum mic, un boiler care mentine apa calda mai mult timp, toate aceste mici eforturi de a reduce consumul se vad la un an, cand din economii mergi in concediu.  Chiar si mica mea gradina imi aduce satisfactii, am o rosie, un castravete sau ceapa verde „gratis”, de la mine din solar. Nu-mi asigura independenta, dar ma face sa ma simt bine, pun in farfurie ceva bio, proaspat. Mai fac schimb cu vecinii, primesc niste oua, lapte de capra, ne ajutam intre noi si suntem mai veseli, mai putin stresati. de un an imi coc singura painea, iau faina si gata, am mereu paine proaspata pe masa. Nici nu stii ce buna e cu niste branza si ceapa ( din gradina ). Voi cum faceti economie in 2024? Sau nu e cazul pentru voi, salariul ( venitul ) va ajunge pentru un trai lipsit de griji?

News Reporter
Salut, sunt Teodora Prehorov, o rusoaica din Romania care scrie pe site-ul acesta pentru bani mărunți, pot scrie in romana si rusa, evident contra cost. Deci lasati mesaj daca doriti sa scriu pentru voi ( sunt content writer profesionist! )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *