Burj Khalifa – date interesante

Chiar daca este celebru, hotelul Burj Khalifa este construit destul de recent, mai exact in anul 2010. De ce scriem pe el pe bani marunti? Simplu, pentru ca e scump, atat cand vorbim de cat a costat constructia sa, dar si cazarea acolo te cam ustura la buzunar. Daca ai fost macar odata in Emiratele Arabe Unite, cu singuranta te-ai intrebat cate etaje are. Dac cate apartamente sunt acolo? La ultima intrebare raspunsul este 900, adica puti duce un mic sat din Romania sa-l cazezi acolo. La fiecare metru aproape, corespunde un apartament, Burj Khalifa avand in total 828 de metri.

Burj Khalifa – date interesante, curiozitati

Are “doar” 163 de etaje, adica cam de 16 ori mai mult decat renumitele blocuri cu 10 etaje de pe vremea raposatului. Stiu ca toata lume crede ca e cald in Emirate, doar ca putini stiu ca in varful hotelului este cu 15 grade Celsius mai putin decat cea la parter. Daca la nivelul solului sunt 45 de grade, ei bine la ultimul etaj sunt doar 30, adica suportabil – sau ma rog, mai bine decat te asteapta cand mergi pe strada. Nu prea recomand plimbarile in aer liber in Dubai, mai ales vara. Sunt ok iarna si evident spre seara.

O cladire de aproape un kilometru nu se construieste peste noapte, chiar daca este intr-o tara bogata ca EUA. Constructia a durat din 2004 pana in 2010, adica cam ca la noi pentru o cladire de 100 de ori mai mica. Dar hai s ava zic si una buna, din cei 828 de metri cat masoara cladirea, 213 metri sunt de fapt doar varful ei, care nu prea isi are o functionalitate prea mare. Asa fac cam toate cladirile inalte, au cate un mot in varf.

Hai s ava mai zic una buna, desi ati crede ca e un singur hotel, Burj Khalifa gazduieste mai multe, mai exact 304 hoteluri. Mai multe ca intr-un oras de la noi, ma refer la un oras marisor, nu la cele cu cateva zeci de mii de locuitori. Am impresia ca nici intr-o singura statiune de la noi de pe litoral nu avem atatea. Chiar asa, v-ati intrebat cate hoteluri sunt in Mamaia? Intr-o lista recente erau cam 102 hoteluri, iar in Eforie Nord sunt 111. Departe zic eu de Burj Khalifa.

La fel de celebru este si Burj al-Arab, oare el cate etaje are? Cu o inaltime de doar 321 de metri, are 60 de etaje si 20 de ascensoare. Mititel pe langa fratele sau, cea mai inalta cladire din lume, nu-i asa?

News Reporter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *