1. Fulgi de ovăz instant
Fulgii de ovăz instant nu sunt cea mai bună opțiune de mic dejun. La fel ca muesli, cerealele din pungi conțin o cantitate mare de zahăr. Și el, pe lângă faptul că nu este bun pentru sănătate în sine, provoacă și foamea: la o oră și jumătate după ce i-ai mâncat, vei dori deja să iei o gustare.
Fulgii de ovăz, care vor beneficia cu adevărat, se gătesc cel puțin 15 minute. Terciul trebuie să fie grosier și nu trebuie fiert în lapte sau smântână, ci în apă, încercând să excludeți zahărul. Această opțiune este ideală, de exemplu, înainte de antrenament și te va ajuta să te înviorezi.
În plus, orice fulgi de ovăz conțin o cantitate insuficientă de proteine de care organismul are nevoie dimineața. Acest terci este mai bine să-l alegeți ca brunch și să îl combinați cu brânză de vaci, brânză sau omletă, ouă fierte.
2. Sucuri în pachete
Sucurile din magazine sunt împărțite în suc presat direct, suc reconstituit, nectar și produs care conține suc. Aceste categorii sunt legate de compoziția și tehnologia de preparare. Dar există un fapt neplăcut pe care aproape toate sucurile ambalate îl au în comun: conțin mult zahăr.
Ca o alternativă mai sănătoasă la tetrapakuri, nutriționistii recomandă prepararea băuturilor din fructe, din fructe de pădure naturale sau congelate sau limonadă de casă pe bază de apă plată, lămâie și mentă.
3. Pastele
Pastele obișnuite făcute din făină de grâu sunt o alegere proastă cu o nutriție adecvată. Aceștia sunt carbohidrați ușor digerabili care pot determina organismul să depoziteze grăsimi. În plus, după o astfel de masă, senzația de foame revine rapid.
Este mai bine să acordați preferință pastelor din grupa A: sunt făcute din grâu dur, conțin mai multe fibre și mai puțin amidon, au un indice glicemic mai mic, ceea ce înseamnă că sunt digerate mai lent și nu provoacă urcări acute ale zahărului din sânge.
Când cumpărați, acordați atenție timpului de gătire: cu cât este mai lung, cu atât pastele sunt mai sănătoase. Încercați să nu gătiți prea mult produsul, gătiți la gradul de al dente.
4. Iaurturi cu fructe si alti aditivi
Pe lângă lactobacilii fără îndoială benefici, iaurturile cumpărate din magazin conțin adesea aditivi artificiali,
Este mai bine să cumpărați iaurturi cu până la 5-6% grăsime, fără a adăuga dulceață. Daca vrei sa iti potoli foamea mult timp, alege un produs cu cereale, dar nu cu dulceata, toppinguri dulci si muesli.
Dar, în general, nutriționiștii recomandă să preferați brânza de vaci cu fructe de pădure și fructe proaspete sau congelate în locul iaurtului cumpărat din magazin. Un astfel de fel de mâncare va fi mai satisfăcător și mai sănătos – atât ca mic dejun, cât și ca gustare ușoară în timpul zilei.
5. Grișul
Terciul de gris, îndrăgit încă din copilărie, este făcut din crupe de grâu. Acesta este un produs ideal pentru copii: este bogat în carbohidrați simpli care sunt ușor absorbiți de organism și oferă energie rapidă – exact ceea ce are nevoie pentru o dezvoltare activă și pentru alergare.
Dar în dieta adulților, potrivit nutriționiștilor, grisul nu este pe deplin adecvat: adulții au activitate redusă și există o mulțime de calorii în terci.
Și asta nu este tot. Din păcate, terciul de gris conține o cantitate insuficientă de vitamine, minerale și fibre utile. Acest lucru nu ne permite să-l numim un produs cu adevărat sănătos.
6. Orezul alb
Pentru a crește durata de valabilitate, orezul alb este mai întâi curățat, apoi lustruit, unele soiuri sunt aburite. După astfel de manipulări complexe, nu rămân multe substanțe utile în cereale: de exemplu, există foarte puține fibre și proteine.
Acest produs este cel mai bine lăsat pentru un organism în creștere, deoarece oferă o sațietate rapidă. Orezul lustruit, aburit, care practic nu conține vitamine și minerale, este comparabil ca calitate cu grisul.
Dacă nu poți trăi fără orez, caută soiuri roșii, maro, maro sau negre. Au mai mulți nutrienți și beneficii pentru sănătate în general.
7. Produse semifabricate
Arată foarte atractiv: la urma urmei, este mai bine să mănânci o chiflă de carne decât, de exemplu, să-ți faci un sandviș sau să cumperi o bucată de pizza. Dar asta este doar la prima vedere.
Există o mulțime de arome artificiale, coloranți, potențiatori de aromă, zahăr și grăsimi trans în produsele din carne și pește cumpărate din magazin. Dacă există astfel de feluri de mâncare, atunci este mai bine să gătiți singur găluște, nuggets, clătite și cotlet, apoi le congelați: astfel le veți cunoaște exact compoziția.
Cu toate acestea, semifabricatele vegetale pot fi o salvare pentru locuitorii orașelor în care nu se cultivă legume. Cu o congelare adecvată, ele rețin mult mai multe vitamine decât versiunile proaspete importate.
Trebuie doar să studiați foarte atent compoziția și aspectul ambalajului, deoarece astfel de produse pot fi dezghețate și congelate de mai multe ori. Numărul de astfel de cicluri va schimba atât aspectul, cât și beneficiile.
8. Salatele din supermarketuri sau restaurante fast-food
Principala problemă este că nu poți urmări din ce alimente este făcută salata. Poate că sunt de proastă calitate sau expirate. Dar asta nu este tot.
Sosul contează foarte mult. Dacă este maioneză sau un dressing pe bază de ea, fiți pregătiți pentru faptul că conținutul de calorii al salatei crește dramatic, chiar dacă preparatul se bazează pe frunze de varză și morcovi dietetici.
Dacă este posibil să luați o salată fără sos, alegeți această opțiune. Și nu este vorba doar calorii. Datorită adăugării de dres, procesele de fermentație sunt accelerate și, ca urmare, produsul se strică mult mai repede.