Speranta de viata in Romania

De cand se tot vorbeste despre pensiile speciale a revenit in atentia publica si discutia despre speranta de viata in Romania, despre faptul daca este sau nu este just sa-ti platesti din urma cotizatiile pentru pensie si daca merita acea cotizatie de 25% din venit ca sa ai o pensie la batranete. problema are doua aspecte: avem o speranta de viata sanatoasa si una efectiva. La noi majoritatea populatiei are probleme de sanatate dupa varsta de 59 de ani la barbati si 60 de ani la femei – este si cazul meu, pana anul acesta nu fusesem la medic decat sa iau adeverinte. Iata ca au inceput si analizele, deci abia dupa 30 de ani de contributii am ajuns sa beneficez de servicii.

Speranta de viata in Romania

Daca la sanatate dai doar 10% din venit, in ideea ca-ti recuperezi banii dupa 60 de ani, la CASS unde dai 25% incepi recuperarea abia dupa 65 de ani – evident cu exceptia specialilor, care nu doar ca au pensii magaresti de mari, dar le iau si mai devreme. Stati fara grija, totul este calculat, speranta de viata, procente si varsta de pensionare. Asa se face ca de 10 ani nu se schimba nimic, dar se discuta imediat ce sunt probleme, alegeri si tot asa. Nu mai zic ca parlamentarii isi gasesc mereu motive sa-si mareasca salariile, sa-si rotunjeasca veniturile si mai ales sa aiba oportunitati sa-si aduca in sistem neamurile si prietenii.

Speranta de viata in Romania este destul de mica in comparatie cu alte tari din Uniunea Europeana, nici nu vreau sa ma gandesc cum este in tarile unde se apropie de 85 de ani, adica cu 10 ani peste cea din Romania. Noi ne comparam mereu cu bulgarii, fiind ambele tari la coada clasamentului, desi nici ungurii nu sunt departe de noi. O sa radeti, Albania este mult peste noi – iar la polul opus sunt tarile scandinave.

Avem deci o problemna de abordare: in tinerete cand suntem sanatosi si apti de munca, donam statului sub forma de taxe si impozite peste jumatate din venit: 25% la pensie, 10% la sanatate, 10 % pe venit si evident acel 19% pe TVA. cei care se ridica putin peste medie, incep sa dea si pentru masina, casa si alte chestii „de lux”. Mai avem taxe pe vicii, etc. La batranete cand evident nu mai avem aceleasi venituri, incepem sa dam coplata la sanatate si cine nu apuca pensia, sa-i fie de bine.

Ziceam de probleme: la inceput am vorbit de speranta de viata sanatoasa, care la barbati este de 59 de ani –  sau hai sa o luam pe cea de la femei: 60 de ani. Asta inseamna ca tu va trebui sa-ti recuperezi investitia in 14 ani, cea in CASS. problema pe care o vad eu eset ca ai sanse mari sa nu poti beneficia de banii platiti daca nu ai „norocul” sa te imbolnavesti de una dintre bolile acoperite de Casa de Sanatate, Aici este nu problema, ci tragedia romanului. Nu mai iau in discutie principiul solidaritatii, unii dau mai mult si beneficiaza mai putin, extins la unii platesc si nu beneficiaza deloc.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *