România versus Ungaria in cifre

Cifrele și modul în care sunt prezentate spun multe, dar pot duce și la manipulare. Iată de ce am decis să arătăm cum stă de fapt, în realitate, România față de țara vecină, Ungaria, în termeni economici. De obicei, când cineva vrea să demonstreze ceva, arată câteva cifre, cum ar fi PIB-ul sau datoria externă, și trage imediat concluzii, care de cele mai multe ori sunt eronate. În mod cert, vecinii noștri de la vest au început drumul în 1990 din „pole position”, adică mai din față. Economia României a început să crească firav. Mai țineți minte ce bucurie era la noi că Ceaușescu a scăpat de datorii? Doar că asta nu a însemnat neapărat ceva bun pentru nivelul de trai.

România versus Ungaria în cifre

Dacă ne-am uita doar la PIB, România a început să depășească Ungaria abia în 2018, dar să nu uităm că România are ceva mai mulți locuitori și o suprafață semnificativ mai mare. Așadar, un grafic cu PIB per capita al României versus Ungaria ar arăta și alte aspecte legate de economia și nivelul de trai din cele două țări. La acest indicator, vecinii noștri au stat mai bine până în 2020. Dar, pentru că există și un „dar”, oare de ce? Pentru că în PIB se iau în calcul cam multe, inclusiv împrumuturile, care nu prea înseamnă bani în buzunarul cetățenilor. Hai să vedem cum a stat treaba în legătură cu împrumuturile. Vom observa că Ungaria a stat mai bine doar în perioada în care aceasta era membră a UE și România nu. Iar aici să nu uităm că țara noastră a fost codașă la absorbția fondurilor europene.

Graficul ne arată clar că noi am mers mai mult pe banii noștri decât pe cei împrumutați, așa că de aici ne vine imediat ideea să vedem cum au evoluat cele două economii fără a mai lua în calcul banii împrumutați, adică, cum s-ar zice, „prin puteri proprii”. Iar aici vine marea surpriză: de prin 2017 sau 2018, România a depășit net Ungaria. Pentru că DA, politica economică a fost una mai bună, bazată pe creștere reală a țării, chiar dacă ritmul lent lasă de dorit, iar nivelul de trai nu este imediat reflectat în cifrele din tabele. Există o întârziere a impactului economic în buzunarele cetățenilor, iată de ce putem spune că azi, cu certitudine, în România se trăiește mai bine decât în Ungaria.

Pe de altă parte, suntem împreună cu Bulgaria codașele Europei. Ne măsurăm victoriile între noi, dar suntem, cum se spune, la ani-lumină față de restul Europei dezvoltate. Degeaba ne măsurăm puterile cu cei de la coada clasamentului, este o falsă bucurie. Ar trebui să vedem cum stăm raportat la Germania, Italia sau chiar față de țările baltice. Abia atunci am ști cum stăm, nu raportându-ne la cei ce ocupă podiumul la coada clasamentului.

News Reporter
Salut, sunt Teodora Prehorov, o rusoaica din Romania care scrie pe site-ul acesta pentru bani mărunți, pot scrie in romana si rusa, evident contra cost. Deci lasati mesaj daca doriti sa scriu pentru voi ( sunt content writer profesionist! )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *