Piramide – unde le găsim pe glob?

Piramidele din lume sunt una dintre cele mai intrigante realizări arhitecturale și istorice. Deși cele mai celebre piramide se află în Egipt, aceste structuri masive au fost construite și în alte părți ale lumii. În acest articol, vom explora alte piramide din lume, care oferă perspective fascinante asupra culturilor și civilizațiilor antice.

Piramidele din America Centrală: Civilizațiile precum cea a mayașilor și a aztecilor din America Centrală au construit piramide impresionante. Pyramid of Kukulcan (El Castillo) de la Chichen Itza din Mexic este una dintre cele mai cunoscute. Această piramidă a fost utilizată pentru ceremonii astronomice și este renumită pentru faptul că în ziua echinocțiului de primăvară, umbrele create de treptele piramidei creează iluzia unui șarpe care coboară din cer.

Piramidele din Sudan: Puțin cunoscută, Sudanul are propriile sale piramide, în special în zona orașului Meroë. Aceste piramide, construite de către regii și reginele Meroitic, au un design unic și diferă de cele din Egipt prin faptul că au vârfuri ascuțite.

Piramidele din China: Dinastia Qin din China a construit mai multe piramide sub formă de tumuli pentru a servi drept morminte pentru împărați. Cele mai cunoscute sunt cele de la Maoling și Qianling. Aceste piramide nu au fost la fel de impresionante ca cele din Egipt, dar au o importanță istorică semnificativă.

Piramidele din Peru: Civilizația Tahuantinsuyo, care a inclus imperiul Inca, a construit și ei piramide înaltele din piatră. Cel mai faimos exemplu este Huaca Pucllana din Lima, o piramidă construită cu adobe, care este încă în mare parte în stare bună.

Piramidele din Cambodgia: Templele Angkor Wat din Cambodgia sunt adesea considerate piramide datorită structurii lor masive și a formei piramidale a turnurilor. Cu toate acestea, nu au același design ca piramidele tradiționale.

Piramidele din Mexicul Pre-Columbian: Înainte de sosirea europeană, triburile indigene din Mexic au construit și ele piramide. Unele dintre cele mai vechi exemple includ Piramida Soarelui și Piramida Lunii de la Teotihuacan.

Piramidele din Sicilia, Italia: În apropiere de orașul italian Cefalù, există o piramidă numită La Rocca. Aceasta este o structură megalitică misterioasă, deși nu este cu adevărat o piramidă clasică.

Piramidele din Bosnia și Herțegovina: În Bosnia și Herțegovina, există o controversată structură numită „Piramidele din Visoko.” Cu toate că există dezacorduri în comunitatea științifică cu privire la natura lor, aceste formațiuni au atras atenția ca potențiale piramide.

Piramidele sunt dovezi impresionante ale creativității și ingeniozității umane. Ele continuă să ne fascineze și să ne ofere o fereastră către trecutul îndepărtat și variatele culturi care le-au creat. Fiecare piramidă are o poveste unică de spus, iar explorarea lor ne ajută să înțelegem mai bine istoria și moștenirea omenirii.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *