Trucuri pentru PFA in 2024

Detinatorii de PFA sunt oarecum bulversati de noile reguli din 2024, asa ca ne-am gandit sa le dam cateva idei pentru a micsoara oarecum taxele datorate. O idee simpla ar fi sa adauge la codurile CAEN si comert cu electrocasnice, electronice. La ce te poate ajuta asta? Destul de simplu, o marfa achizitionata intra direct pe cheltuieli, pana la vanzare. Sa presupunem ca iei un frigider, aragaz sau mai stiu eu ce aparat electrocasnic, care in mod normal nu intra pe cheltuielile unui PFA cu prestari servicii, sau orice alt cod CAEN. Ai marfa pe stoc, nu o mai vinzi si gata cu cheltuiala deductibila.

Trucuri pentru PFA in 2024

Nu stiu daca toti contabilii sunt de acord cu „fenta” asta, nici macar nu sunt sigur ca la PFA descarcarea gestiunii se face ca la SRL, unde evident ca marfa este o cheltuiala pana la asa numita descarcare – care poate fi exacta sau pe baza coeficentului K mediu, dar e o idee de plecare. Ar mai fi si treaba cu codurile CAEN, or fi compatibile, dar zic eu ca sigur nu fac toti afaceri de sute de lei sau cateva mii pe an ca sa se schimbe ceva esential in contabilitate.

Am discutat azi cu un contabil PFA si a zis ca mica gaselnita e ok, o portita cat se poate de legala zic eu. Va mai dau una, ca sa ajute poate pe cativa detinatori de PFA, sa-si mai diminueze taxele la stat ( e un fel de raspuns la ceea ce a facut de curand guvernul legat de cei mici si foarte mici ), deci iata o idee de a va reduce veniturile: tot ce cumperi in familie: laptop, aragaz, canapea, etc.. factura pe firma. Apoi le inchiriezi cu 10 lei pe an ( pe luna ) cum iti vine mai bine, pana acoperi de fapt cheltuiala. Uite asa ti-ai trecut pe chetuiala cam tot ce vrei, fara mari batai de cap. Vrea prietenul frigider? OK, il iei pe firma ta, PFA-ul tau – ai pus 1500 de lei la cheltuieli si la venituri 10 lei pe an ( sau o suta, tu decizi! ), iar ce-ti iei in casa, ramane pe stoc. Evident, daca inchizi PFA-ul e alta discutie ( n-am studiat inca legislatia legata de marfa de pe stoc, dar studiez. ).

Oricum nu-ti faci PFA ca sa-l inchizi, iar ce vor face mostenitorii tai cu el, o sa discutam cu alta ocazie. Oricum chestia asta e buna cat timp statul te scoate dator cu 3000 de lei pe an, doar pentru ca ti-ai facut PFA ( ma rog, o mie oricum o dadeai la contabil – cel putin). Iar daca ti-a fost de folos articolul, mai jos e butonul cu o cafeluta ( e o idee, nu o cerinta sau o obligatie ).  Sau poti distribui articolul, sa afle lumea ce se poate face daca ai PFA si nu-ti ajung banii de taxe si impozite.

News Reporter

2 thoughts on “Trucuri pentru PFA in 2024

  1. Unele coduri CAEN nu sunt compatibile cu altele. Ca exemplu 8622 nu merge cu 47xx. Dar ideea nu e rea. Doar ca marfa , odata cumparata, evident ar trebui vanduta, poti face incasari de 10 lei pe zi…. Cheltuielile cu marfa sunt deductibile integral la momentul achizitiei, la pfa nu exista asa-zisa descarcare de gestiune.. Mi-ati dat o tema de casa… Pe de alta parte, cel care inchiriaza bunul, trebuie sa faca, la randul lui, declaratie unica pentru „veniturile” incasate, la care va plati minim 1980 lei CASS. Una peste alta, insa, iubesc oamenii cu idei!

    1. Mersi pentru feedback. Legat de inchiriat: inchiriaza PFA-ul, deci .. ala e venitul aferent cheltuielii – evident daca poate adauga acel cod CAEN. Bu e o solutie perfecta, nu e pentru 100% din PFA-uri, dar .. e o idee. Ce faci cand se strica si ajunge la gunoi? 🙂 Inca nu m-am gandit, e o idee simpla, ma indoiesc ca la o verificare a unui mic PFA cineva se va „ofusca” prea tare. Plus ca atunci cand iti permiti, poti sa-l „vinzi” si gata problema, dar sigur scapi de niste taxe o perioada ( care poate fi una grea pentru firma ta – ai de luat obiectul respectiv si mai trebuie sa platesti si CASS si impozit pe ea ).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *