Cu siguranta ca majoritatea dintre voi stie ce inseamna parandărăt dar nu stie cum se scrie corect, de unde vine si mai ales cui trebuie sa-l dai. dar si mai interesant ar fi cum sa faci sa-l primesti situ, nu sa-l dai ( deseori se spune ca nu e legal, dar asta e o alta discutie ). Intr-n fel cuvantul para-ndărăt – asa se scrie corect, daca ne luam dupa DEX, e format din doua parti: paralele si evident indaratul, iata ca deja lucrurile stau mult mai clar acum. Paralele erau a suta parte a leului nostru, adica un leu avea 100 de parale.
Parandărăt – cum sa-l primești și tu!
Astazi prin parandărăt se intelege o suma de bani – sau cadouri – pe care il dai celui ce ti-a inlesnit ceva, de obicei un functionar al statului. Pana la urma e legat tot de noroc, pe vremuri era vorba de un joc cu zarurile, azi e jocul cu DNA-ul, te prinde au ba? Va ziceam mai sus ca de fapt nu se scrie legat ci cu cratima, pentru a se observa clar ca e vorba de parai – deci nu mai vorbim de paralele vechi, ci de dolarii ( sau euro-ii ) care se dau azi indarat pentru anumite servicii ( mai degraba le-ai zice favoruri ).
Cum se numește oare cel care da parandărăt, o fi el cinstit sau nu? Avand in vedere ca am dat si eu, acum multi ani la o licitatie, dar daca tin cont ca mi s-a cerut dupa ce am castigat, deci nu a fost o conditie prealabila, ce pot sa zic? Doar sa sper ca va trece pe aici si Marius Micu, colegul meu de afaceri din acele vremuri ( de mult apuse! ). Azi se foloseste mai des cuvantul – sinonimul – spaga, care cred eu ca e mai corect, desi ai putea sa-i mai zici bacsis, spert sau si mai elcovent – mita.
Sper ca am reusit sa va atrag atentia la cele doua aspecte: cum se scrie corect si de unde vine cuvantul. Sa invatam corect limba romana, iar cei care cauta explicatii, sa lasa in comentarii ce anume ii intereseaza si noi vm face o lectie – un articol – pe tema respectiva!