Ion Stamanichi – inventatorul Brifcor

Oare cine stie cine este Ion Stamanichi – inventatorul Brifcor, o bautura pe care si-o mai amintesc doar cei trecuti de 40 de ani, pentru ca era o racoritoare inventata in „Epoca Ceausescu„, cea mai buna din ce povestesc unii – opinie pe care o impartasesc si eu, relicva nascuta in urma cu 60 de ani. Pe vremuri in Romania aveam sucuri naturale, cel putin asa cred unii – avand in vedere cat de mic era termenul de garantie, inclin sa cred ca era adevarat. Primele sucuri erau Cico si Quik Cola, ultimul era oribil la gust, noroc ca mai gaseai pe sub mana Pepsi Cola.

Ion Stamanichi – inventatorul Brifcor

Eram prin ultimii ani de liceu cand a aparut Brifcor, o bautura racoritoare de care s-au indragostit toti romanii imediat ce a aparut la chioscuri [ da erau destule la mine in oras, vindeau inghetata si sucuri ]. Ion Stamanichi s-a adaptat si in anii de dupa Revolutia din ’89, a adus Coca Cola in Romaia si evident sucurile romanesti au inceput sa dispara. Totusi cei de la Brifcor exista si azi, iar inventatorul Ion Jurubiță ar fi trebuit sa fie milionar azi, daca tara asta ar recompensa pe cine trebuie.

Astazi avem pe piata Giusto-Brifcor, dar sucurile lor sunt departe de ceea ce tinem minte din anii comunismului. Oricum fabrica are si azi o mica cota de piata, au anuntat ca vor comercializa si Quick-Cola – probabil pentru ca ei cred ca mai sunt nostalgici care ar dori sa cumpere bautura pe care erau nevoiti sa o consume acum peste 30 de ani. N-a fost sa fie, nu cred ca mai gasesti asa ceva in supermarket-uri.

Nici macar fabrici precum Flora, care producea pe vremea comunistilor Pepsi – poate nu tiati ca de aia gaseam licoarea in Romania, pentru ca aveam licenta si o produceam local, nu o importam – nu mai exista azi.  In Epoca Ceausescu erau in Romania 67 de fabrici care produceau sucuri, unele mai naturale, altele cu indulcitori, dar oarecum aveam o productie interna de racoritoare. Azi importam dar si producem o mica parte din racoritoarele de pe piata.

Azi Pepsi se produce si in Romania, ba mai mult – este cea mai mare fabrica din Europa a companiei americane. Nu e rau, dar parca ar fi fost mai placut sa avem branduri romanesti mai multe. Coca Cola sta mai bine, cel putin din datele noastre sunt trei fabrici in Romania care produc sucul [ aici este o discutie – suc nu pare a fi corect, ar trebui sa-i zica bautura carbo-gazosa! ]

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *